Godalni orkester naše glasbene šole je pričel delovati v šolskem letu 1995/96 pod vodstvom violinista Bojana Erjavca. Za njim sta orkester v daljših obdobjih vodila še prof. Armin Sešek in prof. Polona Češarek.

Godalni orkester združuje učence godalnega oddelka od 5. do 8. razreda. Občasno se nam pridružijo tudi učenci pianisti, kitaristi, pevci in seveda tolkalci. Igranje v orkestru pomeni, da se družimo enkrat na teden na vajah, kjer pridno vadimo, širimo glasbena obzorja, krepimo ekipni duh, obnavljamo zgodbe starih grških bajk, podiramo rekorde v pospravljanju notnih stojal in stolov ter kdaj pa kdaj delamo tudi počepe. Predvsem pa se med seboj spoznavamo in sklepamo nova prijateljstva.

Oddelek
Godala

Članstvo
Obvezno od 5. razreda

Velikost orkestra
40 - 50 otrok

V orkestru nam ni nikoli dolgčas. Skupaj ugotavljamo in rešujemo zagate lestvic. Npr. ali G-dur vsebuje predznak »FIS«? Po tehtnem premisleku in goreči razpravi zberemo predloge, z glasovanjem odpravimo dilemo in potrdimo tonaliteto. Včasih pa se zgodi, da skladba sploh ni pisana v izglasovani tonaliteti. Takrat ponovimo celoten postopek ugotavljanja predznaka, pred tem pa si obvezno privoščimo še pavzo.

Ob bolj sproščenem načinu vodenja zasedbe se meja dovoljenega hitro zamaje, a s spoštovanjem, zaupanjem in pravo mero humorja se jo da hitro spet vzpostaviti. Razmišljamo tudi o uvedbi odpustkov, kot je npr. prinašanje bonbonov oz. za današnji čas moderno rečeno »ohrovta in brokolija«.

Odkar je s šolskim letom 2018/2019 vodenje godalnega orkestra prevzel prof. Zoran Bičanin, se je zasedba zelo povečala. Kar nekaj članov tudi po opravljenem šolanju z velikim veseljem nadaljuje z igranjem pri nas. Izpostaviti velja dva pomembna nastopa v tem času. Orkester je sodeloval pri otvoritvi nove prenovljene Glasbene šole na Vegovi 7, nastopil pa je tudi na 100. obletnici ustanovitve Konservatorija v Ljubljani v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Oba nastopa sta bila izredno uspešna in odmevna, s čimer smo postavili visoko raven vsem bodočim članom godalnega orkestra.

Če se želite o vsem tem tudi sami prepričati, vas vabimo na naše koncerte tekom šolskega leta. V kolikor pa bi želeli razpravljati o predznakih v G-duru, pa nas lahko obiščete tudi na vajah. Ob tem ne pozabite na svinčnike. Le-teh je vedno premalo ali pa čudežno izginejo na poti od kovčka do stojala.

Prihajajoče prireditve

Trenutno ni dogodkov.