Profesorji, ki poučujejo na godalnem oddelku, so priznani pedagogi z mednarodnimi izkušnjami. Med njimi so vrhunski solisti, komorni in orkestrski glasbeniki, dirigenti, aranžerji, člani domačih in mednarodnih žirij. Oddelek se je v preteklih letih okrepil z mladimi sodelavci in je zdaj po starosti pedagogov eden mlajših na šoli.

Šolsko Ieto zapolnjujejo interni, razredni in tematske nastopi ter vrsta seminarjev, namenjenih učencem, dijakom in profesorjem. Seminarje izvajajo profesorji bližnjih konservatorijev in akademij. Učenci se redno udeležujejo javnih nastopov v okviru celotnega Konservatorija. Poleg tega učitelji in učenci sodelujejo tudi v združenju ESTA, ki v slovenskem prostoru organizira koncerte in izobraževanja.

Naš oddelek vsako tretje leto organizira Tekmovanje za mlade violiniste Leon Pfeifer. Prvič je potekalo leta 2007 ob 100. obletnici rojstva pedagoga Leona Pfeiferja. Pobudnik in prvi umetniški vodja tekmovanja je bil prof. Tomaž Lorenz, ki je izrazil željo »... pripraviti čim bolj »ne-tekmovalno« tekmovanje, nekakšno revijo najboljših mladih slovenskih violinistov«.

Na našem oddelku poučujemo violino, violo, violončelo in kontrabas. Z dolgoletno tradicijo je nastal dolg seznam učencev, ki so svojo glasbeno pot nadaljevali na srednji stopnji, na akademiji in postali uveljavljeni glasbeniki.

Na oddelku veliko pozornosti posvečamo medsebojnemu sodelovanju. Pri tem ima veliko povezovalno vlogo naš godalni orkester, ki je kot skupinski pouk obvezen od 5. razreda inštrumenta dalje. Vodenje orkestra teče pod dirigentsko palico prof. Zorana Bičanina.

Čeprav se naš svet razvija in spreminja nepredstavljivo hitro, se na področju reproduktivne umetnosti postopki usvajanja novega znanja niso dosti spremenili. Še vedno je treba vaditi, ponavljati, utrjevati… Ne glede na to, kakšne so naše sposobnosti, ni hitrih rešitev, ki bi nas naučile igranja na inštrument, ne da bi vanj vložili čas, energijo in zavzetost. Košček v mozaiku tega dogajanja smo tudi mi s svojim učiteljskim poslanstvom.
Nina Zalokar profesorica violine

Prihajajoče prireditve

Trenutno ni dogodkov.