Brenkala so skupina inštrumentov, pri katerih je izvajalčev vpliv na izvor zvoka najbolj neposreden. Brez kakršnegakoli medija ali mehanizma ustvarjamo zvok po našem okusu, naših čustvih in v intimnem odnosu z avditorijem delimo skrajno senzibilna sporočila. Dovolite si prisluhniti tišini in zaslišali boste kitaro, harfo in citre.

Našemu oddelku so sloves prinesli že pionirji pedagoškega dela pri kitari in harfi na starem konservatoriju: Adolf Gröbming, Stanko Prek, Karel Hladky, Ruda Ravnik Kosi. Danes se lahko pohvalimo z ekipo učiteljev, ki ima koncertno in pedagoško izobrazbo, dolgoletne izkušnje pri umetniškem in pedagoškem delovanju in stalno sodeluje pri najrazličnejših mednarodnih projektih. Dijaki so pri nas vodeni z občutkom za individualnost. Sodelujemo s profesorji na umetniški gimnaziji in v stalnem dialogu s starši pomagamo pri neštetih težavicah, s katerimi se soočajo odraščajoči mladi glasbeniki.

Naše dosežke radi izpostavimo na državnih in mednarodnih tekmovanjih, na javnih nastopih, snemanjih in kolektivnih sodelovanjih pri najrazličnejših projektih. Imena naših profesorjev lahko danes najdete med snovalci mnogih mednarodnih dogodkov, med kreatorji šolskih kurikulumov ali izvajalskih trendov tudi zunaj Slovenije.

Oddelek aktivno soustvarja vse dejavnosti iz letnega delovnega načrta šole, med katerimi zelo angažirano pripravimo oddelčno ocenjevanje vseh naših dijakinj oz. dijakov, načrtujemo vrsto internih nastopov in avdicij za javne nastope, medtem ko državno tekmovanje TEMSIG sprejemamo kot nujen izziv in obvezo. V naprej načrtujemo udeležbe na mednarodnih tekmovanjih, nemalokrat celo v zelo oddaljenih evropskih centrih, kjer se pomerijo le najboljši mladi kitaristi, harfisti ali citrarji. Vsako leto povabimo vsaj enega zunanjega mednarodno uveljavljenega umetnika na kitari in harfi, ki za naše dijake predava in poučuje na individualnih lekcijah. Dijakom ponujamo tudi možnost nastopanja v naših modernih dvoranah in snemanja svojih vrhunsko izdelanih skladb v šolskem studiu.

Prednost šolanja pri nas je tudi to, da delujemo v središču glavnega mesta, kjer je obisk kulturnih dogodkov že skoraj vsakdanja navada, povezanost z glasbeniki vseh mogočih nazorov pa spontana in dobrodošla.

In ko zmanjka prostih vadnic za naše dijake? Preprosto vadiš na hodniku, saj pomirjajoči zvoki šestih strun nikogar ne motijo.

Prihajajoče prireditve

Trenutno ni dogodkov.