Delo na našem oddelku temelji na spoštljivem in prijateljski odnosu, ki učence motivira za nadaljnje delo in premagovanje naporov. Pot baletnega plesalca do odrskih desk je dolga, naporna in pogosto neusmiljena. Šolanje je zahtevno, sestavljeno iz mnogih selekcij, ki jih učenci premagujejo iz dneva v dan in iz leta v leto. V baletnem poklicu je plesalčevo telo njegov inštrument. Plesalci se učijo skrbeti za svoje telo in z njim pravilno delati. To predstavlja vsakodnevno dogovarjanje med umom in telesom. Kaj si želi um in kaj zmore naše telo.

Na oddelku se kalijo in vzgajajo bodoči poklicni baletni plesalci. Hkrati pa tudi učenci, ki bodo skozi vzgojo in spoznanji postali dobro poučeno občinstvo.

Naši učitelji so mojstri koreografij, ki jih ustvarjajo za posamezne učence, razred ali za priložnostni nastop. Posamezni učenci se tekom leta udeležujejo državnih in mednarodnih tekmovanj, BALTEK in TUTU ali sodelujejo na seminarjih, delavnicah, dodatnih izobraževanjih ter na vajah za krepitev telesa. Tekmovanja prinesejo veliko dobrih rezultatov in izkušenj, potrebnih za osebnostno rast bodočih baletnikov, še posebej pa prispevajo prepotrebno informacijo in odločitev za profesionalno pot.

Oddelek prireja novoletne javne nastope v obliki baletnih pravljic. Eden od naših vrhuncev je letni nastop plesalcev vseh stopenj v ljubljanskem Cankarjevem domu. Ta predstava je skupek koreografij posameznih razredov, od pripravnic do 6. razreda baleta.

Učenci nastopajo na predstavah in prireditvah Glasbene mladine Slovenije v Cankarjevem domu in Poletja v Ljubljani, Mestne občine Ljubljana. Redno sodelujemo tudi z SNG Opera in balet Ljubljana. Tako so naši učenci nastopili v več predstavah: Hrestač – Božična zgodba, Silfida, Pepelka, Deseta hči, Trnuljčica, Don Kihot, Doktor Živago in drugih.

Baletna umetnost je odrska umetnost. Je prikaz lepote giba v najčistejši obliki. Je skladje čistih linij plesalčevega telesa, glasbe ali tišine, barvitosti scene, polnosti ali minimalističnosti kostumov in virtuoznosti. Ko v dvorani ugasnejo luči in se odgrne odrska zavesa, se gledalci preselijo v čarobni svet nimf, labodov, čarovnic in drugih pravljičnih bitij. Na baletnih odrskih deskah je svet večinoma preprost in lahkoten.
Vesna Cestnik Tehovnik profesorica baleta

Prihajajoče prireditve

Trenutno ni dogodkov.