Pupis Lev

profesor

Govorilne ure

Po predhodnem dogovoru.

Življenjepis

Saksofonist Lev Pupis je študiral na Dunaju, v Parizu in Ljubljani, kjer je od 2003 zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balet. Od leta 2018 predava na Univerzi za glasbo v Grazu, leto kasneje je postal gostujoči profesor tudi na akademiji v Sarajevu.

V pričetku svoje poklicne poti je poleg poučevanja na KGBL deloval tudi na Glasbeni šoli Celje in Logatec.

Njegovi dijaki redno dosegajo visoka priznanja in nagrade doma in v tujini. Velika večina je nadaljevala svojo glasbeno pot na glasbenih akademijah v Ljubljani, Bruslju, Münchenu, na Dunaju in v Grazu.

Na njegovo pobudo je bil leta 2011 na KGBL prvikrat izveden mednarodni festival pihalcev EMONA, ki se je vse do danes utrdil kot eden pomembnih projektov šole.
Kot solist je nastopil s Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije, z RTV simfoničnim orkestrom, z RTV big bandom, z Državnim simfoničnim orkestrom iz Košic na Slovaškem, s komornim godalnim orkestrom Gudači sv. Đorđa iz Beograda ter drugimi.

Njegova bogata kariera komornega glasbenika sega v študijska leta na Dunaju, kjer se je kalil v saksofonskem kvartetu Danubia, kasneje pa bil ustanovni član kvarteta 4saxess, s katerim je koncertiral po Evropi in ZDA ter posnel tudi dve plošči. Leta 2011 je ustanovil orkester saksofonov SOS, s katerim se je predstavil tudi na Svetovnem kongresu saksofonistov (Strasbourg 2015, Zagreb 2018).

Zanj in za zasedbe v katerih sodeluje je bilo napisanih preko 30 skladb sodobnih slovenskih in tujih avtorjev. Vsa ta dela je Lev tudi krstno izvedel.

Kot predavatelj pogosto predava na tujih glasbenih ustanovah in mednarodnih saksofonskih festivalih širom po Evropi, koncertiral in predaval je tudi v Ameriki.

Leta 2006 je bil umetniški vodja mednarodnega srečanja saksofonistov v Novi Gorici.

Sodeluje kot žirant na domačih in tujih glasbenih tekmovanjih, aktiven je tudi kot organizator in vodja pedagoško umetniških projektov Mednarodni festival AS Bled in poletni glasbeni festival ALPSAXSUMMER v Kranjski Gori.

Je vodja SOS, slovenskega saksofonskega orkestra mladih, ki je v desetih letih svojega obstoja koncertiral v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni, Srbiji, Avstriji in Franciji.

Na 17. svetovnem kongresu saksofonistov v Strasbourgu, julija 2015, je bil Lev izvoljen v predsedstvo mednarodnega komiteja saksofonistov, katerega član je bil do leta 2018.

Dosežki