Letni koncert Pihalnega orkestra

V ponedeljek, 22. aprija 2024, smo si v dvorani Lucijana Marije Škerjanca na Ižanki, ogledali letni koncert Pihalnega orkestra SGBŠ.

Pihalni orkester je nastopil pod novim vodstvom Mitje Dragoliča, ki je nasledil Andreja Zupana po njegovem dolgoletnem uspešnem vodenju orkestra.

Orkester se je predstavil z monumentalno skladbo Simfonija št. 1 - Gospodar prstanov nizozemskega skladatelja Johana de Meija, ki jo je skladatelj po istoimenski knjižni predlogi J. R. R. Tolkiena napisal leta 1989, torej še pred filmskimi uspešnicami. V glasbenem svetu velja za standardno delo za pihalne orkestre, ki ga mora na svoj repertoar uvrstiti vsak kvaliteten pihalni orkester. Za delo je prejel tudi več nagrad.

Delo je zahtevno tako po muzikalnem kot tehničnem vidiku in predstavlja velik izziv za vsakega glasbenika. Vsebuje številne komorne dele s solističnimi vložki za posamezne inštrumente, kar pomeni, da je praktično vsak glasbenik v orkestru hkrati tudi solist. To zahteva od glasbenika posebno pozornost in visoko kakovost igranja. Dijaki konservatorija so izvedli koncert na zavidljivem nivoju, z izjemno orkestrsko igro, občutenimi dinamičnimi spremembami in dovršeno interpretacijo.

Posebej sta se izkazala solista Maksim Gal Šehić na sopranskem saksofonu in Črt Pačnik na pozavni, ki sta v tretjem stavku simfonije odlično muzikalno ponazorila razdvojeno osebnost glavnega junaka – Golluma.

Koncert je spremljala video projekcija s slikovitimi ponazoritvami zgodbe, kar je poslušalcem še bolj približalo glasbeno pripoved. Zatemnjena dvorana je tako pričarala posebno koncertno vzdušje, ki ga je publika na koncu nagradila z bučnim aplavzom.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Dirigent Mitja Dragolič
Image
Image
Image
Image
Image

Solista:
Maksim Gal Šehić,
sopranski saksofon

Črt Pačnik,
pozavna

Nastopajoči:
Člani Pihalnega orkestra SGBŠ

Organizator nastopa:
Mitja Dragolič
Lev Pupis
Nataša Paklar
Andrej Zupan