Škerjančeve nagrade, priznanja in diplome za leto 2023

V dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji smo 6. februarja 2024 izjemnim pedagogom in dijakom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana podelili Škerjančeve nagrade, priznanja in diplome za leto 2023.

Na predvečer državne proslave ob Prešernovem dnevu smo izjemnim pedagogom in dijakom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana podelili 7 nagrad, 1 priznanje in 3 diplome za leto 2023.

Škerjančeve nagrade podeljujemo učencem, dijakom in študentom oz. skupinam, ki so v času šolanja na KGBL dosegli izjemne uspehe pri učenju ali študiju, na tekmovanjih doma in v tujini, presegli okvire izobraževanja in so pomembno pripomogli pri umetniškem uveljavljanju šole.

Škerjančeve diplome podeljujemo pedagogom za njihovo dolgoletno izredno uspešno umetniško in pedagoško delo. Zunanjim sodelavcem in ustanovam pa za njihove velike zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole podeljujemo Škerjančeva priznanja.

Iskrene čestitke vsem nagrajencem!

Škerjančeva nagrada
za izjemne študijske dosežke in zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole
Image

baletna plesalka
Iza Fašun

Iza Fašun je pri šestih letih pričela obiskovati Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, smer balet. V času šolanja se je udeležila več poletnih plesnih seminarjev v Sloveniji in tujini ter tam baletno znanje izpopolnjevala pri različnih koreografih in profesorjih baleta. Kot dijakinja v razredu prof. Marinke Ribič se je udeležila več baletnih tekmovanj, na katerih je zasedla 1. in 3. mesto, lani pa se je pod vodstvom prof. Ribičeve in prof. Pavličeve na mednarodnem baltskem baletnem tekmovanju v Rigi uvrstila v finale in podelili so ji štipendijo za baletno izobraževanje v ZDA ter Berlinu.

Nastopila je v otroških vlogah v baletnih in opernih predstavah SNG Opera in balet Ljubljana Hrestač, Pepelka, Deseta hči ter Trnuljčica.

Z letošnjim šolskim letom je pričela šolanje na Madžarski baletni univerzi v Budimpešti, kjer je v lanskem novembru sodelovala na Budapest Grand Prixu in napredovala v finale.

jazz pianist
Aljoša Kavčič

Aljoša Kavčič je začel igrati klavir pri osmih letih v GŠ Škofja Loka pod mentorstvom prof. Olesje Horvath. Po klasičnem šolanju se je posvetil jazzu na KGBL pod vodstvom prof. Veljka Glodića.

Leta 2022 je s TG kvartetom na TEMSIG-u v kategoriji komorne skupine jazz pod mentorstvom prof. Petra Smrdela prejel 1. nagrado in posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja. Leto kasneje je na TEMSIG-u v kategoriji jazz solo osvojil 1. nagrado in zlato priznanje.

S TG kvartetom je nastopil na prvem programu Radia Slovenija v oddaji Prva vrsta. Dvakrat je nastopil kot solist z Big bandom RTV Slovenija. Na natečaju En big band išče svoj talent 2023 je prejel nagrado za originalno skladbo in aranžma. Sodeloval je z mnogimi slovenskimi jazz glasbeniki, nastopal v priznanih jazz klubih in na festivalih ter se izpopolnjeval pod mentorstvom svetovno znanih mojstrov.

Svoje glasbeno izobraževanje nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Marka Črnčeca.

Image
Image

klarinetistka
Ana Krapež

Ana Krapež je svojo glasbeno pot začela pri devetih letih v Glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina pri prof. Aleksandru Miklavcu. Leta 2020 se je po uspešno opravljenem sprejemnem izpitu vpisala na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, na katerem trenutno obiskuje četrti letnik v razredu prof. Andreja Zupana. V času šolanja na konservatoriju se je leta 2022 udeležila 51. tekmovanja mladih glasbenikov Republike Slovenije TEMSIG, na katerem je prejela zlato plaketo, in mednarodnih tekmovanj Citta di Carlino (2021), Emona (2023), Davorin Jenko v Beogradu (2023), Woodwind & Brass v Varaždinu (2023), Giovani Musicisti - Citta di Treviso (2023), ter osvojila eno drugo nagrado in štiri zlate plakete, na zadnjem v Trevisu pa je poleg prve nagrade dosegla tudi najvišjo možno oceno 100 točk. Oktobra je v okviru Glasbene mladine ljubljanske izvedla polovični recital, ki je bil radijsko posnet in bo objavljen na programu Ars. Decembra je s svojim bivšim profesorjem kot solistka nastopila s Pihalnim orkestrom Vrhpolje.

glasbeni teoretik
Blaž Pirnat

Blaž Pirnat je v Glasbeni šoli Domžale zaključil osem razredov klavirja in nauka o glasbi. Po končani osnovni šoli se je vpisal na teoretsko smer Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter tam julija 2023 uspešno maturiral v razredu prof. Vitje Avsca, in prof. Katarine Pustinek Rakar.

Za svojo prvo skladbo Vihar je leta 2022 na mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov v Atlanti osvojil prvo nagrado. Leto kasneje je na mednarodnem glasbenem tekmovanju na Dunaju prejel četrto nagrado za skladbo Carousel. Na natečaju godalnega orkestra Nova je kot najmlajši tekmovalec za svojo kompozicijo prejel drugo nagrado in osvojil prvo mesto. Udeležil se je tudi nekaj mednarodnih tekmovanj iz solfeggia in glasbene teorije, na katerih je posegel po več zlatih nagradah.

Udeležuje se seminarjev pri priznanih skladateljih, kot so Leon Firšt, Matija Krečič, Anže Rozman in Ambrož Čopi.

Trenutno na Akademiji za glasbo študira kompozicijo v razredu prof. Dušana Bavdka, po končani diplomi pa bi rad nadaljeval študij filmske glasbe v tujini.

Image
Image

flavtistka
Iza Štih

Iza Štih je pričela igrati flavto v GŠ Risto Savin Žalec. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Lize Hawlina. Tako kot na osnovni se je tudi na srednji stopnji uspešno udeleževala tekmovanj: leta 2021 je na mednarodnem tekmovanju Flauta Aurea v Zagrebu zasedla tretje mesto; leta 2022 je na mednarodnem tekmovanju v Tampereju osvojila 1. mesto, na TEMSIG-u 2. nagrado in zlato plaketo ter bila na mednarodnem tekmovanju Flautiada na Slovaškem druga v svoji kategoriji; leta 2023 je dosegla drugo mesto na mednarodnem flavtističnem tekmovanju na Nizozemskem in na mednarodnem tekmovanju Woodwind & Brass v Varaždinu zmagala ter prejela 100 točk. Leta 2021 se je predstavila kot solistka s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. V okviru Glasbene mladine ljubljanske je imela solo recital in recital s kvartetom flavt. Redno se dodatno izobražuje pri svetovno priznanih profesorjih. Sedaj študira v razredu dr. Karoline Šantl Zupan na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

violončelist
Leonard Razboršek

Sedemnajstletni violončelist Leonard Razboršek je večkratni zmagovalec državnih in mednarodnih tekmovanj mladih glasbenikov v Sloveniji in tujini. V desetih letih izobraževanja je prejel petnajst prvih nagrad, dvanajst posebnih nagrad strokovne komisije, naziv lavreat tekmovanja in bil kar petkrat ocenjen z najvišjo možno oceno 100 točk.

Violončelo se je pričel učiti pri petih letih pri prof. Kseniji Trotovšek Brlek v Glasbeni šoli Ljubljana Moste - Polje, sedaj pa se že sedmo leto šola pri prof. Karmen Pečar Koritnik na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

Leonard je imel recitale v več krajih po Sloveniji, kot solist pa se je predstavil z več orkestri, nazadnje s Simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, s katerim je lansko leto igral na turneji treh koncertov v Gradcu, Ljubljani in Beogradu.

Image
Image

pianistka
Hana Taškov

Hana Taškov je glasbeno pot začela pri šestih letih kot učenka violine in leto zatem še kot učenka klavirja. Zaključila je osem razredov obeh inštrumentov. Izobraževanje je nadaljevala kot dijakinja klavirja Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter lani maturirala v razredu prof. Lidije Malahotky Haas.

Med najpomembnejše dosežke štejejo:

  • prvo mesto in prva nagrada s Koroškega klavirskega tekmovanja 2021, na katerem je postala absolutna zmagovalka tekmovanja,
  • prva nagrada in prvo mesto z Memoriala Jurica Murai v Varaždinu letaa 2022,
  • prvo mesto in druga nagrada z dvoetapnega mednarodnega tekmovanja Musica Goritiensis v italijanski Gorici l. 2023, v kategoriji do 25 let,
  • zlata plaketa s TEMSIG-a 2019 in 2022.

Med šolanjem je krstno izvedla dve noviteti skladatelja Blaža Pirnata. Imela je več solističnih recitalov. Januarja 2022 je v organizaciji Glasbene mladine ljubljanske v okviru cikla Ob klavirju izvedla recital v dvorani Slavka Osterca v Slovenski filharmoniji.

Redno se udeležuje seminarjev. Od oktobra je študentka Akademije za glasbo v razredu zaslužne profesorice Dubravke Tomšič Srebotnjak.

Škerjančevo priznanje
za izjemne zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole

profesor saksofona
Lev Pupis

Levu Pupisu, mednarodno uveljavljenemu saksofonistu, pedagogu in promotorju saksofona kot klasičnega inštrumenta, sta bila glasba in ljubezen do poučevanja položena v zibko. Svoj pedagoški talent je odkril že kot študent, ko je svojo sestro več kot uspešno pripravil na tekmovanje TEMSIG.
Že v času študija na univerzi za glasbo na Dunaju ga je takratni profesor večkrat angažiral kot svojega asistenta na različnih poletnih šolah, na katerih je pridobival pomembne pedagoške izkušnje.

Sam pravi, da ga je kot pedagoga najbolj oblikovalo to, da v začetku svojega šolanja ni prejel optimalne tehnične podlage in je šele kasneje na Dunaju, v Parizu ter nazadnje tudi v Ljubljani odkrival vse tehnične lastnosti in meje svojega inštrumenta.

Prav različne pedagoške metode njegovih profesorjev in učenje na lastnih napakah so ga izoblikovali do te mere, da je počasi razvijal svojevrsten umetniški in pedagoški slog, njegovi učenci, dijaki in študentje pa so ter še vedno posegajo po najvišjih mestih tako na domačih kot tujih glasbenih tekmovanjih ter so zelo uspešni na svojih poklicnih glasbenih poteh.

Image
Škerjančeva diploma
za izjemne uspehe pri vodenju Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter za uveljavljanje njegove izobraževalne in umetniške kvalitete
Image
Polona Češarek

Polona Češarek je svoje glasbeno izobraževanje začela na Glasbeni šoli Ljubljana Moste - Polje in ga nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani kot violinistka in glasbena teoretičarka. Študij violine je zaključila na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Kot violinistka je sodelovala v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, Slovenskem komornem orkestru ter v orkestru SNG Opera in balet Ljubljana. Kot pevka je sodelovala v posameznih projektih Komornega zbora RTV Slovenija. Dolga leta je bila stalna članica Komornega zbora Ave.

Od leta 1996 je bila redno zaposlena na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, in sicer je najprej poučevala violino ter kasneje ob tem vodila tudi šolski Godalni orkester.

Marca 2010 je bila izbrana na razpisu za mesto ravnateljice na organizacijski enoti Glasbena šola KGBL. Septembra 2018 je nastopila mesto v. d. ravnateljice organizacijske enote Srednje glasbene in baletne šole in hkrati v. d. direktorice KGBL. Septembra 2019 je nastopila petletni mandat, ki ga je opravljala do novembra 2023.

Bila je članica različnih strokovnih komisij.

V vsem tem času je delila svoje znanje mnogim učencem, ki so nadaljevali pot na umetniški gimnaziji, nekateri med njimi so sedaj že postali uveljavljeni glasbeniki.

Od novembra 2023 je zaposlena na Zavodu RS za šolstvo kot podsekretarka za glasbeno šolstvo.

Škerjančeva diploma
za izredne dosežke na področju glasbene pedagogike

harfistka in pedagoginja
Anja Gaberc

Anja Gaberc je svojo glasbeno pot pričela na glasbeni šoli v Kopru v razredu prof. Lučke Joksić.

Šolanje je nadaljevala na umetniški gimnaziji v Ljubljani v razredu prof. Rude Ravnik Kosi in pri isti profesorici nadaljevala študij harfe na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

V teh letih je bila prejemnica številnih nagrad, veliko je nastopala solistično in v komornih zasedbah ter prejela študentsko Prešernovo nagrado za glasbo. Leta 2007 jo je pot popeljala v Prago na
specialistični študij v razred slovite harfistke Jane Bouškove.

Kot štipendistka Ministrstva za kulturo je leta 2008 vpisala še magistrski študij na Kraljevem konservatoriju v Bruslju, na katerem je bila prav tako študentka v razredu prof. Jane Bouškove.

Od leta 2010 do 2018 je poučevala na umetniški gimnaziji v Kopru ter Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, na katerem poučuje še danes. Njeni učenci so osvojili preko 40 državnih in mednarodnih nagrad.

Večina njenih dijakov je nadaljevala študij na priznanih glasbenih akademijah, kot so Kraljevi konservatorij v Bruslju, Konservatorij v Maastrichtu, Konservatorij za glasbo Jacopo Tomadini v Udinah, Univerza Mozarteum Salzburg ...

Za mlade harfiste ter harfistične pedagoge je na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v goste povabila že več kot deset svetovno priznanih harfistov, kot so Jana Bouškova, Marie Pierre Langlamet, Stephen Fitzpatrick, Patrizia Tassini ...

Kot glasbenica redno sodeluje s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in je članica Abonmajskega orkestra KD Domžale pod vodstvom Mateta Bekavca.

Poučevanje, predvsem pa predajanje velike ljubezni do glasbe mladim harfistom in drugim inštrumentalistom čuti kot poslanstvo, ki jo vsakodnevno osrečuje.

Image
Image

profesorica
Mateja Prem Kolar

Mateja Prem Kolar je svoje glasbeno izobraževanje začela v Glasbeni šoli Nova Gorica pri prof. Anici Zorn ter ga nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani v razredu prof. Ernöja Sebastiana. Je diplomantka harmonike na Visoki šoli za glasbo Franz Liszt v nemškem Weimarju in glasbene pedagogike na ljubljanski Akademiji za glasbo, na kateri je pridobila naziv magistrica znanosti.

Vseskozi si prizadeva za uveljavitev koncertne harmonike. K temu je prispevala tudi s številnimi koncerti. Naj omenimo krstno izvedbo prve slovenske skladbe za harmoniko in orkester Vitje Avsca Barvne refleksije, ki jo je kot solistka izvedla s Komornim orkestrom RTV Slovenija in dirigentom Liorjem Šambadalom.
Poučevanje na osnovni in srednji stopnji glasbene šole je njeno veliko veselje in strast.

V 30-ih letih dela na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana so njeni učenci in dijaki prejeli številne nagrade na državnem ter mednarodnih tekmovanjih. Mnogi so uspešno zaključili študij na glasbenih akademijah pri nas in v tujini.

Leta 2018 je izdala učbenik za začetni pouk Moja harmonika 1, v katerem je veliko avtorskih skladbic opremila z lastnimi besedili.

Odbor za podelitev škerjančevih nagrad, priznanj in diplom za leto 2023

Predsednik:
Peter Šavli. prof.

V. d. direktorica KGBL:
Betka Bizjak Kotnik, prof.

Jana Kovač Valdés. prof.
Tatjana Špragar, prof.
Andrej Zupan, prof.