Pečar Koritnik Karmen

profesor

Življenjepis

Karmen Pečar Koritnik je priznana slovenska violončelistka in pedagoginja. Diplomirala in magistrirala je v razredu prof. Valterja Dešpalja na Akademiji za glasbo Univerze v Zagrebu in se dodatno izpopolnjevala pri prof. Reinhardu Latzku na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju.

Leta 2001 je zmagala na prestižnem violončelističnem tekmovanju dr. Luisa Sigalla v Čilu (Vina del Mar). Na Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov v Berlinu je leta 2002 osvojila 3. nagrado in leta 2004 še 2. nagrado na mednarodnem tekmovanju Antonia Janigra v Zagrebu.

Kot solistka je nastopila že s številnimi domačimi in tujimi orkestri pod taktirko znanih dirigentov. Sodelovala je s priznanimi umetniki, kot so Boris Pergamenščikov, Misha Maisky, Giovanni Sollima, Gottlieb Wallisch, Melina Mandozzi, Dmitri Ferstman, Božo Paradžik, Monika Leskovar, Latica Honda-Rosenberg, Rudolf Leopold in drugi.

Več let je bila zaposlena na Akademiji za glasbo Univerze v Zagrebu kot asistentka prof. Valterja Dešpalja, trenutno je profesorica violončela na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, pet let pa je poučevala kot honorarna sodelavka tudi na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Že vrsto let vodi mojstrske tečaje v okviru Glasbenega poletja na gradu Podsreda in Festivala Amadeo v Škofji Loki, pod okriljem festivala Bled pa vsako leto vodi seminar za ansambel violončelov. Je umetniška vodja festivala Cellofest Ljubljana.