Življenjepis

Eden najuspešnejših slovenskih dirigentov mlajše generacije Slaven Kulenović je umetnik s pretanjenim čutom za različne glasbene stile.

V 100. koncertni sezoni je bil šef dirigent Sarajevske filharmonije. Ob jubilejnem gala koncertu je bil asistent slovitega dirigenta Riccarda Mutija. Je bil dirigent in umetniški vodja Simfoničnega orkestra Domžale – Kamnik od 2013 do 2023, vodi tudi simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Med vrhunci na njegovi poti gre omeniti zelo odmevna gostovanja s Simfoničnim orkestrom KGBL (Dresden, München, Gradec, Budimpešta, Beograd, Sarajevo in Zenica) ter nastop na festivalu IMAGO Sloveniae (Slovanska rapsodija) 2019, kjer je dirigiral Simfoničnem orkestru SNG Maribor ter združenim zborom hrvaške in srbske radiotelevizije. Leta 2024 je z violinistom Žigom Brankom in simfoničnim orkestrom RTV Slovenije izdal zgoščenko s kompletnim opusom L. van Beethovena za violino in orkester. Februarja 2022 je s predstavo La traviata G. Verdija dirigentsko debitiral v SNG Opera in balet Ljubljana. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je najprej študiral klavir v razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak (leta 2007 je z odliko diplomiral), nato pa dirigiranje v razredu Milivoja Šurbka; študij je zaključil leta 2009. Za interpretacijo Mozartovega Koncerta za klavir in orkester v c-molu je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

S solističnimi recitali in kot komorni glasbenik je nastopil v številnih državah. Dirigentsko se je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri Jukka-Pekka Saraste-ju, Esa-Pekka Salonenu, Hannu Lintu-u, Klausu Arpu, Marku Letonji, Georgeu Hurstu, Wolfgangu Dörnerju in Andreju Borejku. Med drugim je dirigiral Orkestru Slovenske filharmonije, Simfoničnemu orkestru RTV Slovenije, Orkestru Sarajevske filharmonije, Orkestru SNG Opera in balet Ljubljana, Orkestru SNG Maribor, Orkestru mesta Lohja (Finska), Simfoničnemu orkestru romunskega radia, Simfoničnem orkestru Akademije za glasbo, Zboru hrvaške radiotelevizije, Zboru srbske radiotelevizije itn.

Krstno je izvedel številna dela znanih slovenskih skladateljev.

Kulenović je profesor klavirja in komorne glasbe na KGBL.

Dosežki