Žveglič Mihael

profesor

Govorilne ure

Pon, 19:00, baletna dvorana 5

Življenjepis

Klasični balet:
Diplomant Srednje baletne šole v Ljubljani, ki jo je leta 2002 zaključil z odliko. Že v času baletnega šolanja je plesal v predstavah SNG Opera in balet Ljubljana (Žar ptica, Labodje jezero, Coppelia na Montmartru), kjer je kmalu dobil tudi stalen angažma.

Kot solist je plesal vlogo Majordoma v baletu Pepelka, Princa Siegfrieda in pas de trois v Labodjem jezeru, Favna v Favnovem popoldnevu, Parisa v baletu Romeo in Julija, nadalje v Balanchinovem baletu Serenade in Concerto barocco ter baletu Veronika. Plesal je tudi v številnih opernih predstavah kot so Vesela vdova, Traviata, Renske nimfe.

Nagrade s področja klasičnega baleta:
Na 5. tekmovanju mladih slovenskih baletnih plesalcev v Ljubljani je prejel bronasto plaketo in posebno priznanje žirije za najboljšo izvedbo sodobne koreografije (Fred Lasserre – Fading wind).
Na 7. tekmovanju mladih slovenskih baletnih plesalcev v Ljubljani (2005) je prejel zlato
plaketo in prvo nagrado. Leta 2005 prejel nagrado Povodni mož za vlogo Majordoma v Pepelki (naj plesalec za leto 2004 na področju scenskega plesa).

Poučevanje klasičnega baleta in študij:
Leta 2010 se je podal v pedagoške vode. Na Višji baletni šoli Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana se je izobrazil za učitelja klasičnega baleta, pedagoško znanje pa nadgradil na študiju Pedagogike in andragogike na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Sedaj že desetletje poučuje klasični balet na Baletni šoli Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani.
Leta 2019 je na 14. državnem tekmovanju mladih baletnih plesalcev (Baltek) učenka Lana Klemen osvojila zlato plaketo in 1. nagrado ter posebno priznanje za doseženih vseh 100 točk. Z isto baletno točko je 2019 na American Dance Award v New Yorku, ZDA, v svoji kategoriji do 14 let zmagala in si priplesala priznanje Ultimate Gold.

Kot gostujoči učitelj je poučeval v različnih zasebnih baletnih šolah, poletnih seminarjih in delavnicah tako doma kot v tujini (Grado, Udine, Pordenone, Tolmezzo, Arta Terme, Lignano).

Dosežki