Življenjepis

Veronika Vilar Brecelj je dodiplomski študij violine z odliko zaključila na Universität der Künste v Berlinu pri prof. Tomaszu Tomaszewskemu. Podiplomski študij je nadaljevala na Univeristät für Musik und darstellende Kunst v Gradcu pri svetovno priznanih profesorjih Borisu Kuschnirju, Yair Klessu in ga prav tako z odliko zaključila pri prof. Silvii Marcovici.

Od leta 2020 deluje kot profesorica violine na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Njeni dijaki dosegajo vrhunske rezultate na mednarodnih in državnih tekmovanjih kot so Young virtuoso (Hrvaška), International Gathering of Violinists (Srbija), Giovani musicisti (Italija), Temsig, Tartini, tekmovanje Matije Bravničarja in drugih. Uspešni so tudi pri opravljenih avdicijah v evropske mladinske orkestre kot so Verbier Festival Junior Orcherstra (Švica) in Concertgebouw Young (Nizozemska).

Aktivno koncertira s priznanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki v različnih komornih zasedbah ter kot koncertna mojstrica občasno vodi FVG Orchestra (Italija). V sklopu komornega cikla Carpe Artem je posnela zgoščenko z deli D. Elfmana, A. Dvořáka in D. Jakšiča. Bila je članica avstrijskega godalnega okteta Oberton, s katerim je izdala dve zgoščenki. Prvi CD z naslovom »Slavic Soul« je izšel pri založbi ARS Produktion in bil nominiran za prestižno nagrado Opus Klassik 2020. Leta 2021 so izdali njihov drugi CD »Tangabile« z deli Astorja Piazzolle.

Veronika je večkratna prvonagrajenka državnih in mednarodnih tekmovanj, kot so Paolo Spincich, Ithaka, Antonio Salieri, Nuovi orizzonti, Musica insieme, Povoletto, Temsig (2006, 2009, 2012), Svirel, Marie Cantagrill (posebna nagrada), Alpe-Adria Marcosig (2.nagrada), Georg Philipp Telemann (4.nagrada). Leta 2009/2010 je bila članica Mladinskega orkestra Evropske unije (EUYO) pod umetniškim vodstvom maestra Vladimirja Askhenazyja. Nastopila je na številnih festivalih v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Poljskem, Nizozemskem, v Izraelu, Rusiji in Latviji. Kot solistka je igrala s Simfoničnim in Komornim orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, z Orkestrom Furlanije Julijske krajine (Italija) in z Orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Za svoje umetniške dosežke je prejela Škerjančevo nagrado (2012) in Občinsko nagrado za mlade Občine Šempeter-Vrtojba (2019).

Svoje znanje je izpopolnjevala na mednarodnih glasbenih seminarjih pri priznanih profesorjih, kot so Latica Honda-Rosenberg, Igor Ozim, Pavel Vernikov, Ivry Gitlis, Yair Kless in Krzysztof Wegrzyn.