Vidic Lesjak Helena

profesor

Govorilne ure

Pon, 13:15 - 14:00, soba 157, Ižanka

SGBŠ

Življenjepis

Helena Vidic Lesjak je leta 2010 zaključila študij kompozicije in glasbene teorije (pri prof. Pavlu Mihelčiču), dve leti pozneje pa še študij orkestrskega dirigiranja (prof. Milivoj Šurbek) na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Zaradi odličnosti diplomskega dela in izjemnih dosežkov v času študija je prejela posebno pohvalo – diplomo summa cum laude.

Njen skladateljski opus obsega dela na področju orkestralne, komorne, solistične in vokalne glasbe, piše pa tudi priredbe za vse zasedbe in žanre. Njena dela so bila izvajana pri nas in v tujini, v sklopu najrazličnejših koncertnih ciklov in tekmovanj. Za izvirno komorno opero Izgubljeni nasmeh je leta 2009 prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Enajst let je delovala kot dirigentka Tamburaškega orkestra Šmartno, zadnjih nekaj let sodeluje tudi z drugimi orkestri, aktivna pa je tudi kot mentorica na seminarjih za tovrstno glasbo. Je dobitnica številnih priznanj na področju tamburaške glasbe. Leta 2016 je prejela Gallusovo listino za izjemno dolgoletno delo na glasbenem področju.

Od leta 2010 poučuje solfeggio na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, nekaj let pa delovala tudi kot predavateljica na Akademiji za glasbo v Ljubljani (asistentka) in na Pedagoški fakulteti v Mariboru (docentka).