Življenjepis

Veronika Valdés (1992, Ljubljana), samozaposlena v kulturi, se s plesom intenzivno ukvarja že več kot 15 let. Najprej je končala oddelek za sodobni ples na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pod mentorskim vodstvom svoje matere Jane Kovač Valdés, nato pa svoje znanje in sposobnosti nadgradila na Umetniški gimnaziji smer – sodobni ples. Leta 2011 je maturirala in študij nadaljevala na Akademiji za ples Ljubljana. V letih 2021–2023 je vpisana na magistrski študij Umetnost giba na AGRFT v Ljubljani.

Kot mlada perspektivna koreografinja in plesalka ima za sabo več avtorskih projektov. Prvič se je kot avtorica koreografije (skupaj z Enyo Belak, Mašo Hawlina in Jerco Rožnik Novak) preizkusila pri projektu The Daddy project (2012, PTL), istega leta pa je sledil njen solo prvenec Dan Potem. Sledili so projekti 4 v vrsto (2014, Dom kulture Velenje 2014), Profil in kazen (2014, Flota, Cankarjev dom), 3003 (Odkrito-razkrito EN-KNAP 2015), Absolutni stereotip (2015, Flota PTL), Normal (2015, PTL), Dark Dinner / Temna večerja (2019, PTL). Od leta 2020 v Mestnem gledališču ljubljanskem nastopa v predstavi Za narodov blagor v režiji Matjaža Zupančiča. Kot asistentka giba pod vodstvom Maje Delak je sodelovala v pravljičnem mjuziklu Tourandot v režiji Jane Menger. V letu 2021 ji je bila zaupana vloga koreografinje v nastajajoči predstavi Zimska poroka v režiji Matjaža Zupančiča. Za svoje ustvarjanje je prejela več priznanj in nagrad.

Kot plesalka in performerka sodeluje tudi v predstavah številnih domačih in tujih režiserjev in koreografov. Od julija do decembra 2015 je bila članica EnKnapGroup. Redno se udeležuje izobraževanj na področju plesa in kot plesna pedagoginja poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet in v plesnem studiu Intakt. Od leta 2013 se ukvarja tudi z avtorsko glasbo, s katero se je med drugim predstavila v plesnem filmu ”Rdeča fontana” in na letnih produkcijah oddelka za sodobni ples na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

Dosežki