Stefanija Leon

profesor

Govorilne ure

Po predhodnem dogovoru po leon.stefanija@ff.uni-lj.si.

Življenjepis

Dr. Leon Stefanija je Muzikologijo je študiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani (diploma 1995, magisterij 1997, doktorat 2000).

Med šolanjem je bil dvakrat štipendist TEMPUS programa, ki mu je med drugim omogočil tudi semester študija v Exeterju (Anglija), in Knafljev štipendist. Habilitiral je leta 2000 in bil v letih 2008–2012 tudi predstojnik Oddelka za muzikologijo. Redno sodeluje tudi z Višjo baletno šolo Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Univerzo Karla Franza in Umetniško univerzo v Gradcu, Glasbenimi akademijami v Ljubljani, Zagrebu in Sarajevu ter Fakulteto za glasbo v Beogradu. Je član uredniških odborov več muzikoloških oziroma z glasbo povezanih revij po svetu in knjižnih serij, kot sta Glasba na Slovenskem po 1918, Pojmovnik teorije glasbe in serije Fokus Musik iz Gradca.

Raziskovalno, pedagoško in uredniško se z delom osredotoča na področja novejše zgodovine, zlasti slovenske glasbene kulture, na področje sociologije glasbe ter spoznavoslovje glasbe.

Za svoje delo je prejel leta 1995 Prešernovo nagrado Filozofske fakultete v Ljubljani, Priznanje za pedagoško in/ali raziskovalno delo 2012 in priznanje Odlični v znanosti 2018.