Stanisavljević Milan

vodja oddelka, profesor

Življenjepis

Milan Stanisavljević, rojen v Kragujevcu (Srbija) leta 1979. Leta 2006 je diplomiral na Fakulteti glasbenih umetnosti (FMU) v Beogradu. Jazzovski klavir je študiral na Univerzi v Grazu (Avstrija) pri profesorju Haraldu Neuwirthu in profesorju Olafu Polziehnu ter leta 2010 pridobil naziv magistra. V Grazu se udeležuje glasbenih delavnic in tako dobi možnost sodelovanja z Billy Hartom, Jerry Bergonziem, Geoffrey Keezerjem, George Colliganom, Jim Hallom, Fritz Pauerjem, Howard Curtisom in drugimi jazzovskimi velikani.

Leta 2011 je izdal svojo prvo ploščo z naslovom “Awakening”, ki je dobila odlične kritike na osrednjem jazzovskem web site-u All About Jazz. Drugo avtorsko ploščo “Soundquest” je izdal leta 2015 pri avstrijski založbi Barnette Records, ki jo vodi priznani ameriški pianist Rob Bargad. 2016 skupaj s svojo soprogo Jadranko Juras izdaja album “Paris Honey” (NIKA Records). Sodelovanje z Jadranko se je nadaljevalo pri projektu z Big Bandom RTVSLO. Leta 2019 je izšel cd z naslovom “You & I & the Music” (ZKP). Tretjo avtorsko zgoščenko “Eastern Star” izdaja leta 2020 pri založbi Klopotec. Gostoval je na cd-ju legendarnega bobnarja Ratka Divjaka “Ratko Divkjak & Friends” (NIKA Records, 2020) ter na zgoščenki Sandre in Adama Klemma “Nostalgija” (Celinka, 2015). Album “Inner Light” je izdal leta 2024 pri založbi Celinka.

Nastopil je na različnih festivalih in koncertnih odrih doma in v tujini: Festival Lent, Jazz Kamp Kranj, Festival Bled, Max Klub Jazz Festival, Mednarodni fetival Noči v Stari Ljubljani, Jazz Festival Celje, Novosadski Jazz Festival (SRB), Internacionalni Jazz Festival Kragujevac (SRB), Budva Grad Teatar (MNE), Zagreb Jazz Club (CRO), Jazz Club Budapest (HUN), Caffe Caucigh, Udine (ITA). Leta 2019 je s svojim kvintetom nastopil na 35. Beograjskem Jazz Festivalu.

Dobi priložnost igranja v kvartetu priznanega srbskega trobentača Stjepka Guta, ter z igranjem v KUG Big Bandu z ameriškim trobentačem Derrick Gardnerjem. Na različnih projektih je sodeloval z londonskim kitaristom afriških korenin Femi Temowom, ki je med drugimi sodeloval in delal kot glasbeni direktor v bendu znane angleške pevke Amy Winehouse.

Od leta 2012 poučuje jazz klavir na Konservatoriju za glasbo in odrsko umetnost v Ljubljani. Od leta 2022 je predstojnik jazzovskega oddelka Konservatorija. S svojimi dijaki se udeležuje tekmovanj Temsig kjer posegajo po najboljših rezutatih. Po končani srednji glasbeni šoli so njegovi dijaki nadaljevali šolanje na priznanih europskih jazzovskih akademijah: Graz, Dunaj, Amsterdam, Berlin, Groningen…

Dosežki