Sojar Voglar Črt

vodja oddelka, profesor

Govorilne ure

Pet, 13:15 - 14:00, soba 141, Ižanka

Življenjepis

Črt Sojar Voglar je po končani Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani nadaljeval študij kompozicije in glasbene teorije na Akademiji za glasbo v Ljubljani in leta 2000 diplomiral v razredu prof. Marka Mihevca. Po nekajletnem delu kot asistent na Akademiji za glasbo je bil potem dve leti svobodni umetnik in štipendist Ministrstva za kulturo RS, od leta 2007 pa redno deluje kot profesor za strokovno-teoretične glasbene predmete na umetniški gimnaziji Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Redno sodeluje pri pripravah gradiva za državna tekmovanja iz solfeggia ter pri posodobitvah učnih načrtov za srednje glasbeno izobraževanje.

Skladateljski opus Črta Sojarja Voglarja, za katerega je prejel več nagrad in priznanj, obsega okoli 300 del na področju orkestralne, komorne, solistične in vokalne glasbe, ustvarja pa tudi glasbo in priredbe iz drugih smeri in žanrov. Mednarodni ugled si je pridobil predvsem na področju komorne glasbe za pihala in zborovske glasbe.

Vrsta njegovih nekdanjih dijakov je danes zelo uspešnih na področju glasbene ustvarjalnosti, poustvarjalnosti in glasbene pedagogike.