Selan Matej

profesor

Govorilne ure

Po predhodnem dogovoru.

Življenjepis

Po končani Srednji baletni šoli in gimnaziji Bežigrad se je eno leto izpopolnjeval na Akademiji Vaganova v Sankt Petersburgu. Že med šolanjem na Srednji baletni šoli se je dve poletji dodatno izobraževal na Centre de Danse International Rosella Hightower v Cannesu. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral na višješolskem študiju pedagogike in sociologije.

Od leta 1979 do 1991 je bil zaposlen kot baletni plesalec v SNG Opera in Balet Ljubljana. Na Jugoslovanskem baletnem tekmovanju v Novem Sadu je leta 1982 dobil 3. nagrado. Po plesni karieri je za eno študijsko leto odšel na študij za baletne pedagoge na Royal Academy of Dance (Profesional Dancers Teaching Course), kjer je leta 1991 diplomiral in pridobil naziv »proficient teacher of classical ballet«. Po vrnitvi iz Londona se je zaposlil na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (danes KGBL), kjer je ostal zaposlen do upokojitve. Vzporedno z delom na KGBL je še naprej sodeloval s SNG Opero in baletom Ljubljana kot zunanji baletni pedagog in v manjši meri kot plesalec. Vmes je bil gostujoči učitelj na Central School of Ballet v Londonu in na različnih seminarjih po Sloveniji in Italiji.

Sodeloval je pri pripravi programa in katalogov znanj ob ustanovitvi Višje baletne šole, kjer tudi ves čas poučuje različne baletne predmete.

Med drugim je bil član Nacionalne komisije za prenovo glasbenega šolstva, član Republiške predmetne komisije pri Državnem izpitnem centru, …

Za svoje delo je leta 2008 prejel Škerjančevo nagrado.

Dosežki