Sajovic Vid

profesor

Življenjepis

Violinist Vid Sajovic, profesor violine na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Vasilija Meljnikova. Svoje znanje je nato izpopolnjeval na podiplomskem študiju na Codarts University for the Arts v Rotterdamu, kjer je z odliko magistriral v razredu prof. Andrasa Czifre. Tekom študija je na številnih uglednih državnih in mednarodnih tekmovanjih dosegal vrhunske uspehe. Solistično se je večkrat predstavil z Godalnim orkestrom Arseia iz Škofje Loke ter Komornim orkestrom Akademije za glasbo. Vsa leta svojega študija se je tudi dodatno izobraževal in izpopolnjeval na seminarjih in mojstrskih tečajih pri profesorjih Ilyi Grubertu, Petruju Munteanuju, Draganu Radosavlieviću, Asji Kušner, Benzionu Shamirju in Gordanu Nikoliću.

V zadnjih letih se intenzivno posveča komorni glasbi ter pedagoškemu delu. Bil je prvi violinist godalnega kvarteta DeGouges, s katerim so med leti 2015 in 2018 aktivno koncertirali po nizozemskih glasbenih odrih. Redno sodeluje s priznanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki, s katerimi v različnih komornih sestavih izvajajo samostojne celovečerne koncerte, tako doma kot v tujini (Slovenski godalni sekstet, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije idr.).

Kot uvodoma omenjeno pa velik del njegovega glasbenega udejstvovanja predstavlja tudi pedagoško delo. Od leta 2019 je zaposlen kot profesor violine na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Pod njegovim mentorstvom učenci izvajajo samostojne recitale in dosegajo visoke uvrstitve na mednarodnih tekmovanjih.

Dosežki