Repše Sanja

profesor

Govorilne ure

Po predhodnem dogovoru.

Življenjepis

Sanja Repše je po končanem šolanju na ravni srednješolskega programa v Glasbenem ateljeju Tartini v Ljubljani, kjer se je izobraževala pod okriljem profesorjev M. Hudnika in I. Khamidulina je leta 1999 glasbeno pot nadaljevala na Državnem konservatoriju P.I. Čajkovski v Moskvi (ne gre prezreti dejstva, da je ob tem junija 2000 uspešno maturirala na ljubljanski Gimnaziji Ledina), študij pod mentorstvom priznanega profesorja Igorja Gavriša pa je zaključila leta 2004. Po diplomi se je vrnila v Slovenijo in vpisala specializacijo na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu Cirila Škerjanca. Podiplomsko izobraževanje je nadaljevala na Ecole Normale de Musique A. Cortot v Parizu pri profesorju Jeanu Barthu (kjer je leta 2008 pridobila naziv koncertist solist), leto za tem pa še na Scuola di musica Fiesole v Italiji pri profesorici Natalii Gutman.

Že v času študija in še danes koncertira na domačih in tujih koncertnih odrih kot solistka z orkestrom, na solističnih recitalih ali v komornih skupinah. Pri tem sodeluje s priznanimi domačimi in tujimi glasbeniki.

Svoje znanje z izjemnimi uspehi predaja naprej mladim in najmlajšim glasbenikom. Violončelo poučuje na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet ter v Glasbenem ateljeju Tartini v Ljubljani, njeni učenci pa se ponašajo s številnimi dosežki doma in na tujem. S starejšimi, perspektivnejšimi učenci je leta 2010 osnovala ansambel violončel, za katerega sama napiše večino žanrsko različnih priredb. Ansambel, ki se je že večkrat podal na koncertno turnejo po Portugalski (leta 2010, 2013 in 2018) in v Pariz (2011 in 2019), daje mladim glasbenikom priložnost, da poustvarjajo skupaj s svojo učiteljico, pri tem pa pridobivajo dragocene izkušnje solistične in komorne igre.

Svoje pedagoško delo širi tudi z mojstrskimi tečaji, ki jih vodi od leta 2008 dalje, in z učnim gradivom: ne le, da je soavtorica učbenika Prvi koraki za začetnike na violončelu, pač pa se je podpisala tudi pod Štiri končertine za violončelo in klavir, ki osvetljujejo izbrane tehnične probleme zgodnjega razvojnega procesa, ob tem pa razodevajo tudi izrazno, ustvarjalno plat avtorice.

Kljub predanemu pedagoškemu delu je Sanja Repše po srcu in duši še vedno najprej vrhunska interpretka, katere prepričljiva odrska prezenca priča, da je glasbenica, rojena za poustvarjalno umetnost. Nuja po igranju, ki tli v njej, jo vodi k nenehnemu iskanju novih možnosti muziciranja.

Dosežki