Potočnik Mateja

profesor

Govorilne ure

Po predhodnem dogovoru.

Življenjepis

Sopranistka MATEJA POTOČNIK je leta 2018 z odliko magistrirala v razredu prof. Anne Samuil na Visoki šoli za glasbo HfM Hanns Eisler v Berlinu, še prej pa leta 2015 tam tudi z odliko diplomirala.
Po osmih letih klavirja je leta 2007 pričela s poukom solopetja pri prof. mag. Dušanki Simonović, leta 2009 maturirala na splošni gimnaziji Ravne na Koroškem ter opravila sprejemni izpit na Koroškem deželnem konservatoriju za glasbo in igro pri prof. Gabrielu Lipušu, kjer je leta 2013 tudi z odliko diplomirala.

Potočnikova je bila Zoisova štipendistka in prejemnica štipendije Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Leta 2010 je zmagala na avstrijskem državnem tekmovanju Prima la Musica 2010, naslednje leto pa je po uspešni avdiciji debitirala s simfoničnim orkestrom Koroške KSO na zaključnem koncertu Junge Solisten 2011 (Mladi solisti 2011). Leta 2015 je debitirala v Berlinski filharmoniji z Rossinijevo Petite Messe Solennelle. Poleti leta 2017 je s sopranskim solom v Mozartovi maši Krönungsmesse nastopila na festivalu Musica Sacra v Celovcu, v novembru pa je z večerom samospevov v ciklu koncertov »mladi pevski obeti« festivala Ljubljana debitirala v koncertni dvorani Križanke ob spremljavi pianista Sascha el Mouissija.

V opernem študiju v Berlinu je debitirala v vlogah, kot so Fiordiligi, Marschallin, Gretel in Ernestine. Udeležuje se mojstrskih tečajev pod vodstvom priznanih opernih umetnikov.
Sopranistka Mateja Potočnik se redno udeležuje različnih pevskih seminarjev in mojstrskih izpopolnjevanj, ki jih vodijo operne eminence, kot so: Krassimira Stoyanova, Kurt Equiluz, Bernarda Fink, Thomas Quasthoff, Anne Schwanewilms, Martin Bruns, Helena Lazarska in Ronald Pries, ter priznani mentorji, med njimi Wolfram Rieger, Matthias Samuil, Byron Knutson in Karola Theill.