Plohl Žan

profesor

Govorilne ure

Pet, 14:15 - 14:45

Življenjepis

Žan Plohl se je rodil leta 1995 v Slovenj Gradcu. Svojo glasbeno pot je začel na Glasbeni šoli Ravne na Koroškem, pri prof. Samu Kolarju, kjer se je sprva učil igranja na trobento, kasneje je šolanje nadaljeval na pozavni in ga leta 2010 zaključil. V tem letu se je vpisal na Gimnazijo Ravne na Koroškem, kjer je leta 2014 maturiral, vzporedno z gimnazijskim programom pa je leta 2012 svoje glasbeno šolanje kot pozavnist nadaljeval na srednji stopnji Glasbene šole Fran Korun Koželjski v Velenju pri prof. Alenu Ojcingerju. Leta 2015 je šolanje v Velenju predčasno zaključil in se vpisal na Privatno univerzo Gustava Mahlerja v Celovcu (bivši Koroški deželeni konservatorij), kjer je leta 2020 v razredu prof. Geralda Pöttingerja diplomiral. Med enoletnim študijskim premorom se je izpopolnjeval pri prof. Stanku Praprotniku, kjer se je seznanil s trobilsko metodo Jamesa Stampa. Jeseni leta 2021 se je vpisal na magistrski študij Akademije za glasbo v Ljubljani in leta 2023 v razredu prof. Dušana Kranjca magistriral. V svojem magistrskem delu je raziskoval motivacijo pri pouku trobil, njegova mentorica pa je bila dr. Katarina Habe.

Svoje glasbeno znanje je nadgrajeval tudi na mojstrskih tečajih pri priznanih pozavnistih, kot so Branimir Slokar, Fabrice Millscher, Henning Wiegräbe, Andreas Klein, Johann Reiter, Andreas Eitzinger, Lito Fontana in James Kent, med tuje profesorje jazzovske smeri pa velja omeniti trobentača Kurta Weissa in Piotra Wojtasika, ki sta bila med letoma 2011 in 2013 njegova mentorja na mednarodni delavnici Jazzinty v Novem Mestu.

Žan je zanimanje za jazzovsko glasbo sicer dobil že v času šolanja v nižji glasbeni šoli na Ravnah na Koroškem, ko ga je prof. Samo Kolar vključil v delavnico Jazz Ravne, njegov mentor pa je takrat bil prof. David Jarh. Kot srednješolec se je pridružil tudi Big bandu Glasbene šole Fran Korun Koželjski v Velenju, pod mentorstvom prof. Janija Šuligoja, za potrebe nastopanja na Festivalu slovenskega jazza pa je leta 2013 bil tudi soustanovitelj jazz kvarteta z imenom Terra Nigra.

Leta 2014 se je pridružil koroški soul in pop skupini FaušDur, s katero je sodeloval do leta 2016, v tem času se je z njimi med drugim udeležil tudi 34. festivala Melodij morja in sonca. Leta 2017 je skupaj s komponistom in aranžerjem Luko Krofom ustanovil lasten pihalni orkester pod imenom Š’ta godba, katere namen je obuditev studijskih projektov, ki so jih v prejšnjem stoletju izvedli Alpski Kvintet, Ansambel bratov Avsenik, Pihalni orkester Francija Puharja ter Pihalna godba RTV Ljubljana. Orkester deluje priložnostno, nastopajo predvsem na različnih festivalih ter oddajah v živo v produkciji Radia Slovenija. Med letoma 2018 in 2020 so sledila še sodelovanja z Big bandom Radlje, Dixie Šok bandom in pevko Ditko Čepin.

V začetku leta 2021 se je za potrebe predstavitve albuma Pentlje kravataste, avtorja Dejana Dimca, za katerega je sicer posnel pozavno in evfonij, pridružil novonastali skupini Dimme in Pedenjpedi. Skupina je leto kasneje izdala tudi album z naslovom Premlad za pomlad. Leta 2021 se je začelo tudi njegovo sodelovanje s skupino Jazoo in s tem nastopi na festivalih doma in na tujem. V času študija v Ljubljani je začel sodelovati z Big bandom RTV Slovenija, Orkestrom SNG Opera in Balet Ljubljana, Orkestrom Slovenske vojske, Bid bangom Radovljica, Big bandom Grosuplje in drugimi. Je član studijskega banda deFonos, v okviru Televizije Slovenija pa je sodeloval tudi pri snemenju skladb za otroško oddajo Z kot Zofka in v hišnem bandu Diamanti v oddaji V petek zvečer. Leta 2023 je s pevko Veroniko Nikolovsko ter s skupino Dimme in Pedenjpedi sodeloval na Festivalu slovenskega šansona.

Od otroštva dalje je član Pihalnega orkestra Prevalje in Pihalnega orkestra železarjev Ravne. Na
Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana je kot učitelj pozavne, tube in evfonija zaposlen od leta 2022 dalje.