Življenjepis

Mario Kurtjak je akademski kitarist, profesor kitare, skladatelj in kemik z doktoratom znanosti.

Po zaključenem študiju kitare pri prof. Andreju Grafenauerju na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je prejel tudi Prešernovo nagrado, je z odliko zaključil še podiplomski študij na Royal Academy of Music v Londonu, kjer je študiral kitaro pri prof. Michaelu Lewinu, Davidu Russellu in Fabiu Zanonu.

Leta 2019 je osvojil 2. nagrado in nagrado občinstva na prestižnem 16. tekmovanju “Miguel Llobet” v Barceloni. Redno koncertira kot solist in član različnih komornih skupin – najaktivneje v Slovenskem kitarskem kvartetu, v duu z baritonistom Petrom Grdadolnikom in v Solent duu (s kolumbijsko sopranistko Melizo Metzger).

V zadnjem času je sodeloval s Slovensko filharmonijo, z ansamblom Neofonia in s Simfoničnim orkestrom Domžale-Kamnik, nastopil na Festivalih Imago Sloveniae, Arsana, Lent in Velenje, v ciklih Kit-ara in Rasgueado v Ljubljani ter v oddaji Komorni studio na Radiu Ars, več koncertov je izvedel tudi v Angliji.

Prireja tudi lasten cikel koncertov, imenovan Logaške kitarodije. Kot skladatelj se je zaenkrat najbolj proslavil s svojo prvo sonato za kitaro, ki jo je Erazem Grafenauer leta 2019 umestil na svojo zgoščenko »Dela slovenskih skladateljev« pri založbi Baros records. Lani pa je pri Založbi Bogataj izšla njegova prva notna zbirka priredb slovenskih ljudskih pesmi, zborovskih pesmi, samospevov in arij za glas in kitaro.

Od leta 2015 vsako leto kot mentor in dirigent kitarskega orkestra sodeluje na Poletni šoli kitare v Črnomlju. Od februarja 2019 deluje kot predsednik Društva slovenskih učiteljev kitare, od leta 2023 pa še kot asistent na Akademiji za glasbo pri predmetu Pedagoška praksa.

Dosežki