Kregar Jože

v. d. ravnatelj GŠ, profesor

Življenjepis

Klarinetist in pedagog Jože Kregar (31. 03. 1970, Ljubljana) je diplomiral na AG v Ljubljani v razredu prof. Slavka Goričarja. Sodeloval je z orkestri SF, RTV Slovenija, Policijskim orkestrom in Orkestrom Slovenske vojske. Kot solist je nastopal z Big bandom RTV Slovenija pod vodstvom mojstra Bojana Adamiča in PPO Vevče. Sodeloval je v orkestru Gustava Mahlerja pod vodstvom dirigenta Claudia Abbada in v Svetovnem mladinskem pihalnem orkestru v Hamamatsuju na Japonskem. Je ustanovni član Slovenskega kvarteta klarinetov. Od ustanovitve dalje sodeluje v Slovenskem orkestru klarinetov.

Skoraj 20 let vodi šolski pihalni orkester (PO) GŠ. Več let je bil član, koncertni mojster in pomočnik dirigenta PPO Vevče. Zaposlen je bil v orkestru slovenske policije, sodeloval je z mnogimi pihalnimi orkestri v Sloveniji in zamejstvu. Vodil je Revijski orkester Gimnazije Bežigrad, PO Bežigrad, PO GŠ Trebnje, od leta 2022 pa vodi PO Godba ljubljanskih veteranov.

Aktiven je kot glasbenik in pevec v različnih ansamblih in zasedbah. Zadnji dve leti kot klarinetist igra v mednarodni glasbeni skupini Lux, za katero so dela napisali priznani slovenski skladatelji. S širšo lokalno skupnostjo ga povezuje avtorstvo obsežne monografije Moščanska kronika (Didakta, 2016).

Dosežki