Kotar Jože

profesor

Življenjepis

Jože Kotar (1970, Trbovlje) je redni profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo in od leta 2007 solo klarinetist Simfonikov RTV Slovenija. Pred tem je bil dvanajst let solo klarinetist v Simfoničnem orkestru Slovenske filharmonije.

Kot solist, komorni glasbenik in član različnih komornih sestavov nastopa doma in v tujini (Evropa, ZDA, Kanada, Brazilija, Argentina, Čile, Južna Koreja, Avstralija), vodi seminarje za klarinet in komorno igro ter sodeluje v žirijah mednarodnih tekmovanj.

Posnel je vrsto zgoščenk: samostojne solistične – z Godalnim kvartetom SF, s harfistko Nicoletto Sanzin Fabbri, SOLO s skladbami izključno za klarinet, s Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoniki RTV Slovenija, zadnje štiri s pianistom Luco Ferrinijem ter številne z različnimi komornimi skupinami.

Krstno je kot solist ali član številnih komornih zasedb izvedel več kot 200 skladb slovenskih in tujih avtorjev.

Je član, soustanovitelj in umetniški vodja Slovenskega orkestra klarinetov in Slovenskega seksteta klarinetov ter član Pihalnega kvinteta Ariart, s katerim je leta 2007 prejel Bettetovo nagrado, Pihalnega tria SF in Ansambla za sodobno glasbo MD7, s katerim pa je prejemnik prve Lipovškove nagrade (2013).

Dosežki