Jeke Kristina

profesor, korepetitor

Življenjepis

Akademska glasbenica pianistka in profesorica klavirja Kristina Jeke, rojena v Sarajevu, je osnovno glasbeno izobraževanje končala na GŠ Risto Savin v Žalcu pri prof. Magdaleni Navodnik. Šolanje je nadaljevala na GŠ Frana Koruna Koželjskega v Velenju pri prof. Milici Šnajder. Po uspešno opravljenem sprejemnem izpitu se je sprva vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani, v razred prof. Andreja Jarca, dve leti za tem pa še na študij klavirja na Glasbeni akademiji Karola Szymanowskega v Katovicah na Poljskem v razred prof. Czesława Stańczyka. Leta 2012 je oba študija diplomirala z odliko.

Zadnjih deset let je bila zaposlena na Glasbeni šoli Ribnica, kjer je poučevala klavir in korepetirala. S svojimi učenci je osvojila številna priznanja na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Kot profesorica in korepetitorka je več let sodelovala na poletni mednarodni glasbeni šoli v Zatonu pri Zadru na Hrvaškem. Redno koncertira in sodeluje s priznanimi in uspešnimi glasbeniki.

Od septembra 2023 je redno zaposlena kot korepetitorka na srednji glasbeni šoli Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani.

Kristina Jeke je dobitnica številnih priznanj in nagrad. Leta 2008 je prejela Prešernovo nagrado z izvedbo solističnega koncerta za klavir in orkester v g-molu F. Mendelssohna v Slovenski filharmoniji.