Jančar Tim

profesor

Življenjepis

Tim Jančar spada med vodilne slovenske pianiste mlajše generacije, o čemer pričajo njegovi mnogi umetniški dosežki, plodovita koncertna dejavnost ter prepoznavnost njegovih kvalitet v stroki in med poslušalci. Odlikujejo ga virtuozno obvladovanje inštrumenta, interpretativna pronicljivost, zvočna prefinjenost, izrazna moč ter umetniška iskrenost in zrelost.

Njegovo igranje in delovanje je bilo med drugim opisano s sledečimi besedami: ”Tim Jančar se uvršča med tiste redke najbolj nadarjene slovenske mlade pianiste, ki jih v zadnjih dvajsetih letih lahko preštejemo na prste ene roke … njegova glasbena izpoved poslušalca prepriča z iskrenostjo, zrelostjo in osebno noto.” “Pianist je koncert (4. koncert S. Rahmaninova) zaigral v velikem slogu, tehnično, ritmično in muzikalno suvereno, z lepim in zvenečim tonom ter veliko mero umetniške invencije in kreativnosti.” Iz recenzije za podelitev študentske Prešernove nagrade. ”Tim Jančar je intelektualno-muzikalni glasbenik z osebnim, interpretacijsko globoko ponotranjenim pečatom. Njegov nastop je bil absolutno zrel, tehten, zbran in navdušujoč.” Iz kritike koncerta na Dunaju: Piano Forte – The Next Generation v slovaški glasbeni reviji Hudobny život. ”(Jančar) Izraža namreč osebni pristop do izvedb, ki so čustveno obarvane, zelo izrazne in ekspresivne. Odlikujeta ga toplina zvoka in zmožnost igrivega prehoda od zelo temperamentne do mehke lirične igre. Izjemna tehnična izbrušenost ter zahteven pristop k interpretaciji del ga ženeta do meja zmogljivosti in v vsakem trenutku vlaga v igro vso svojo energijo, ki izžareva iz virtuoznih pasaž.” Iz kritike samostojnega recitala v okviru festivala Imago Sloveniae v Ljubljani, julij 2020.

Je dobitnik prvih nagrad na mnogih državnih in mednarodnih tekmovanjih ter prejemnik Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter Prešernove nagrade Akademije za glasbo v Ljubljani. Magistriral je v razredu prof. Tatjane Ognjanovič na Akademiji za Glasbo v Ljubljani s posebnim priznanjem Summa cum laude ter uspešno zaključil podiplomska študija na univerzi Mozarteum v Salzburgu ter Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju, kjer se je izpopolnjeval pri priznani pianistki Jasminki Stančul.

Že tekom študija je nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, s komornim orkestrom Konservatorija Guiseppe Tartini iz Trsta, z Orkestrom Slovenske filharmonije ter orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani, s katerim se je kot zmagovalec avdicije predstavil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Kot predstavnik Slovenije se je med študijem predstavil tudi na Dunaju, kjer je imel v okviru cikla Piano Forte – The Next Generation, pod pokroviteljstvom Banke Avstrije, samostojni recital.

Redno koncertira doma in v tujini, tako solistično kot v komornih sestavih, ter nastopa na slovenskih in mednarodnih festivalih – Festival Ljubljana, Festival Lent, Festival Arsana, Imago Sloveniae, Neisuoni Deiluoghi v Italiji, Dubrovniško poletje, Don Brankovi glasbeni dnevi v Kotorju (Črna Gora), Vox Baroque v Tirani (Albanija), Chopin piano fest v Prištini (Kosovo), Festival Slowind, kot tudi v okviru Glasbene mladine Slovenije, združenja klavirskih pedagogov EPTA, v okviru klavirskega cikla Pianissimo, v okviru kulturno umetniškega zavoda PerArtem itd.

Med njegove najbolj odmevne koncerte v zadnjem času zagotovo spada nastop v okviru Abonmaja Kromatika, kjer je decembra 2023 s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma izvedel sloviti 3. klavirski koncert Sergeja Rahmaninova.

Od leta 2018 naprej redno deluje tudi kot zunanji sodelavec – asistent na Akademiji za glasbo v Ljubljani.