Življenjepis

Barbara Grahor Vovk (1994) je mednarodno uveljavljena klasična in jazzovska violistka, skladateljica, aranžerka in pedagoginja. Svojo glasbeno pot je začela z violino pri širih letih, nato pa je začela z igranjem viole, ko je dopolnila trinajst let. Poleg igranja klasične viole je zgodaj kazala zanimanje za improvizacijo in kompozicijo ter začela pisati aranžmaje za šolski orkester in zbor. S študijem klasične viole je začela leta 2012 na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Mileta Kosija in prof. Marije Rome. V sklopu Erasmus izmenjave se je en semester leta 2017 izobraževala pri priznanem profesorju Nilsu Mönkemeyerju na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Münchnu, kar ji je omogočilo pridobitev dragocenih izkušenj in poznanstev. Marca 2018 je s summa cum laude zaključila magistrski študij glasbene umetnosti na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Želja po raziskovanju razsežnosti viole v jazzu in drugih žanrih ter poglabljanjem svojega glasu kot violistka in komponistka jo je peljala v München. Tam je na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost pri prof. Gregorju Hübnerju z odliko zaključila magistrski študij jazz improvizacije za godala.
Kot violistka in skladateljica želi prečkati meje med klasiko in jazzom ter v povezovanju z drugimi umetniki v delo in na oder vnašati sveže ideje. Inspiracijo za ustvarjanje črpa tudi iz drugih žanrov, kot so ljudska glasba, – posebno slovenska, funk, fusion, filmska in popularna glasba. Zelo jo zanima raziskovanje možnosti viole, ki je v jazzu redko zastopan instrument. V tem Barbara vidi še veliko možnosti za nadaljnji razvoj, inovacije in izzive ter vnašanje novega zvoka v jazz.

Piše za zbore, godalne orkestre in kvartete, jazzovske zasedbe, big bande, godala solo. Zasedbe in glasbeniki, s katerimi redno sodeluje so: Munich Composers Collective, Glasbeno društvo NOVA, Helena Fojkar Zupančič, Matthias Schriefl, Jaka Pucihar, Gregor Hübner, Marie-Theres Härtel Žan Tetičkovič, Leon Firšt, Matija Krečič, Alma Naidu, Samo Vovk, Peter Ugrin, Shuteen Erdenebaatar, Perpetuum Jazzile, Kontai Ensemble, duo Samo in Barbara, Zbor sv. Nikolaja,in drugi. Med letoma 2017 in 2023 je delovala tudi kot ena izmed umetniških vodij Komornega orkestra NOVA ter za to zasedbo spisala mnogo aranžmajev. Redno sodeluje tudi s profesionalnimi orkestri kot na primer s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Orkesterom SNG Opera in balet Ljubljana.

S svojim ustvarjanjem širi in razvija ritmično ter jazz glasbo za godala. Poleg aktivnega umetniškega udejstvovanja poučuje violo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

Dosežki