Bajt Mateja

profesor

Govorilne ure

Pet, 17:30, soba 207, Ižanka

Življenjepis

Mateja Bajt se je kljunaste flavte učila pri Klemenu Ramovšu na glasbeni šoli Radovljica. Študij je nadaljevala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju pri slovitemu prof. Hansu Marii Kneihsu na koncertni in pedagoški smeri. Leta 1994 je diplomirala iz glasbene pedagogike ter 1997 z enoglasno odliko zaključila magistrski študij na koncertni smeri iz kljunaste flavte. Za izjemen uspeh je prejela nagrado avstrijskega Ministrstva za znanost. Leta 1998 je na Dunaju zaključila še specializacijo na področju komorne in sodobne glasbe.

Kot solistka in komorna glasbenica koncertira v Sloveniji in drugod po Evropi. Posveča se izvajanju stare glasbe od srednjega veka do poznega baroka, prav tako tudi moderne. Sodeluje z uglednimi slovenskimi in tujimi glasbeniki. Izvedla je več prvih izvedb skladb slovenskih skladateljev. Vodi ansambel kljunastih flavt ‘Le Phénix’ na originalnih renesančnih in baročnih instrumentih. Ansambel je edinstven v našem prostoru.

Leta 2003 je izdala CD-ploščo z naslovom ‘Podoba ljubezni’ z glasbo francoskega baroka, ki je bila sprejeta s toplo kritiko v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji.

Po končanem študiju se je posvečala vzgoji najmlajših glasbenikov na kljunasti flavti na različnih glasbenih šolah. Vzbudila in spodbudila je zanimanje za ta inštrument ter željo po nadaljevanju šolanja na srednji in univerzitetni stopnji.
Izdelala je učni načrt za kljunasto flavto za program umetniške gimnazije in akademske stopnje. Poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, 20 let je poučevala tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Za izjemne pedagoške dosežke je leta 2019 prejela Škerjančevo diplomo.

Vodi tudi poletne šole ter seminarje za učitelje in učence kljunaste flavte.