Operna dvorana, Opera in balet Ljubljana

Lokacija
Župančičeva 1, Ljubljana

Operna dvorana SNG Opera in balet Ljubljana je središče in simbol slovenske operne in baletne umetnosti.

Ta čudovita dvorana je bila prvič odprta leta 1892 in je od takrat prizorišče številnih opernih in baletnih produkcij, ki navdušujejo občinstvo že več kot stoletje. Zasnovana po načrtih čeških arhitektov Jana Vladimírja Hráskýja in Antona Hrubýja, se ponaša s svojo grandiozno neorenesančno arhitekturo, ki omogoča izvedbo širokega repertoarja opernih, baletnih in koncertnih del.

V baletne in včasih tudi operne predstave, ki so v SNG Opera in balet Ljubljana na programu posamezno sezono, so vključeni tudi učenci našega konservatorija in tam redno nastopajo. Posebej priljubljena med obiskovalci je predstava Hrestač – Božična zgodba, ki je na sporedu vsako leto. V njej so nastopile že številne generacije naših mladih plesalcev. Priložnost za izkušnjo nastopanja na profesionalnem odru je neprecenljiva.

V SNG Opera in balet Ljubljana so vključeni tudi naši študentje, saj tam opravljajo praktično izobraževanje v okviru študija baleta.

Prav na odru SNG Opera in balet Ljubljana nekateri naši dijaki in študentje kasneje nadaljujejo svojo kariero v baletnem ansamblu, orkestru, opernem zboru ali kot pevski solisti.