Iskanje


Bojan Zupančič

Saksofonist Bojan Zupančič, roj. 15. 2. 1983, je svojo glasbeno pot začel v Glasbeni šoli Krško, kjer sta ga poučevala Aleš Suša in Goran Merčep, nadaljeval pa na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (smer jazz), ki jo je leta 2003 pod mentorstvom prof. Aleša Suše uspešno zaključil. Študiral je na akademiji za glasbo v Gradcu (Universität für Musik und darstellende Kunst Graz) v razredu prof. Karlheinza Miklina, kjer je leta 2008 tudi diplomiral (jazz saksofon, The Degree of Bachelor of Arts). Izpopolnjeval se je pri mednarodno uveljavljenih glasbenikih in profesorjih, kot so Don Menza, Michael Erian, Stjepko Gut, Renato Chicco, Sigi Feigl in drugi.

Sodeluje z big bandi The Fool Cool Jazz Orchestra, Big band Krško, Big band Cerknica, KUG Big band Graz (AT), HGM Jazz Orchestra (CRO), Špici kuc Orchestra ter Big bandom RTV Slovenija. V svojem glasbenem delovanju ni zavezan zgolj jazzu, temveč je aktiven v različnih glasbenih zvrsteh. Sodeluje z glasbeniki, kot so Magnifico, Leeloojamais, Trkaj, Zlatko in Optimisti, Alenka Godec, Neisha, Anika Horvat, Uroš Perič, Zoran Predin, Bojana Stamenov, Vlatko Stefanovski, Jacques Houdek, Zebra Dots, KUT Gas, Feel The Phill Colilins, Sladica Band ...

Zadnjih 10 let je zelo aktiven kot glasbeni producent, aranžer in vodja bandov za televizijske šove. Bojan je bil tudi mentor glasbenega dueta WildArt – zmagovalca TV-šova Slovenija ima talent 2016.

Poleg igranja na saksofon se aktivno ukvarja tudi s kompozicijo in aranžiranjem. Leta 2009 se je kot skladatelj udeležil tekmovanja Jazzon na novomeškem jazz festivalu Jazzinty in se s skladbo Lunar Tea uvrstil v finalni izbor tekmovanja.

Trenutno deluje kot profesor saksofona in dirigent Pihalnega orkestra Glasbene šole Idrija. Od leta 2021 je zaposlen tudi na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.