Iskanje


Blaž Šparovec

Blaž Šparovec, prejemnik 1. nagrade na tekmovanju Carl Nielsen 2019, je poleg rastočega ugleda kot solist od leta 2015 solo klarinetist v Gürzenich-Orchester Köln in poučuje na Univerzi za umetnost v Berlinu. Redno gostuje v vodilnih nemških orkestrih, kot sta Staatskapelle Dresden in WDR Symphonieorchester, in je član festivalskega orkestra v Bayreuthu. Kot komorni glasbenik nastopa z umetniki, kot sta Pierre-Laurent Aimard in Anna-Lucia Richter.

Kot solist je nastopil z orkestri Gürzenich-Orchester Köln, Düsseldorfer Symphoniker, Copenhagen Philharmonic Orchestra, Odense Symfoniorkester, Gőttinger Symphonieorchester, Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija.

Leta 2015 je izšla njegova prva zgoščenka Enter Clarinet, na kateri je Blaž s širokim repertoarjem od Debussyja do Pendereckega “pokazal pogumno izbiro programa, ki mladega mojstrskega študenta François Bende prikaže kot raznovrstnega glasbenika” (Das Orchester). Klassik-Heute je komentiral: “Šparovčeva artikulacija je kristalno čista, njegovo fraziranje izjemno živahno, iz njegovega oblikovanja zvoka in glasbenega jezika nas nagovarja čisto veselje za igro in za življenje.”

Leta 2021 je izšel njegov drugi album, pri katerem je sodeloval z orkestrom Odense Symfoniorkester, prvič potem, ko na tekmovanju Carl Nielsen 2019 ni prejel le prve nagrade, temveč tudi nagradi Junior Jury in Odense Symfoniorkester. Šparovec se predstavlja v koncertih Carla Nielsna in Aarona Coplanda kot “perfektni bralec partiture” in “idealni interpret” (pizzicato.lu). Njegove interpretacije so “bleščeče. Šparovčevo obvladanje zraka, barvna paleta, lahkotnost artikulacije in toplina zvoka so osupljivi” (BBC Music Magazine). The Guardian hvali njegov “prikaz vzkipljivega značaja klarineta v Nielsnovem koncertu za klarinet”.

Pred njegovim uspehom na tekmovanju Carl Nielsen 2019 je Šparovec prejel raznovrstne nagrade na narodnih in mednarodnih tekmovanjih, med drugim prvo nagrado in nagrado občinstva na tekmovanju Aeolus Winds 2014 in prvo nagrado na tekmovanju Hülsta istega leta.

Blaž Šparovec je študiral na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Andreju Zupanu in na Univerzi za umetnost v Berlinu pri prof. Françoisu Bendi