Iskanje


Domenico Orlando

Domenico Orlando je prvi oboist leipziškega Gewandhausorkestra. Rodil se je 11. avgusta 1979 v Salernu. Klavir se je začel učiti pri šestih letih, ko je odkril pravo strast do glasbe. Po nekaj letih učenja klavirja se je odločil, da se v celoti posveti oboi. Učenje oboe na konservatoriju za glasbo v Salernu je z odliko zaključil pri 17 letih.

Študij oboe je nadaljeval pri Luci Vignaliju v Rimu in pri Mauriceu Bourgueju v Ženevi, kjer je med drugim prejel odliko diplôme de soliste avec distinction. Vzporedno s študijem se je udeležil več prestižnih državnih in mednarodnih tekmovanj, na primer tekmovanja Concorso Nazionale G. Tomassini di Petritoli, na katerem je leta 1997 osvojil 2. nagrado (1. nagrada ni bila podeljena) in posebno nagrado komisije. Oktobra 2003 je osvojil 3. nagrado na 7. mednarodnem tekmovanju v igranju oboe v Tokiu.

Že med študijem oboe je začel sodelovati z več orkestri, ko je pri 18 letih igral kot prvi oboist v mladinskem orkestru Santa Cecilia v Rimu pod vodstvom maestra Myung-Whun Chunga. Nekaj let pozneje je postal prvi oboist v Simfoničnem orkestru St. Gallen v Švici. Januarja 2000 je začel sodelovati s Orkestrom Bavarskega radia pod vodstvom maestra Lorina Maazela. Leta 2001 je dobil mesto prvega oboista v Teatro Regio di Torino, kjer je ostal do leta 2009.

Kot prvega oboista so ga pogosto povabili k sodelovanju mnogi orkestri, kot so: Deutsches Symphonie Orchester Berlin, Mahlerjev komorni orkester, Orchestra Santa Cecilia iz Rima, Orchestra del Teatro dell'Opera iz Rima, Oslo Philharmonic Orchestra, Orchestra Filarmonica della Scala, Orchestra Filarmonica Arturo Toscanini iz Parme, Orchestra da Camera del Maestro Salvatore Accardo itd.

Leta 2009 je dobil mesto solo oboista v Gewandhausorkestru v Leipzigu, kjer pod vodstvom maestra Riccarda Chaillyja trenutno igra.
Dostopnost