Iskanje


Vincent David

Vincent David je eden vodilnih saksofonistov generacije, ki razvija glasbene in tehnične zmogljivosti saksofona. Zmagovalec treh mednarodnih tekmovanj v času študija je dovršen in vsestranski glasbenik. Je navdih za mnoga nova dela, kot so: Dialogue de l’ombre double Pierra Bouleza , Troisième round Bruna Mantovanija inTrame XIII Martina Matalona.

Kot solist je nastopil s Filharmoničnim orkestrom francoskega radia, z Nacionalnim orkestrom iz Touluza, Nacionalnim orkestrom iz Strasbourga, Ensemble Inter Contemporain, s Tapiola Sinfonietta, s Filharmoničnim orkesterom iz Helsinkov, Simfoničnim orkestrom iz Taiwana, Simfonični orkestrom iz Stutgartta, z MAV orkestrom iz Budimpešte, Orkestrom ameriške mornarice iz Washingtona, s Camerata Aberta iz Sao Paula, z Musica Assoluta iz Hannovra in s Škotskim komornim orkestrom.

Sodeloval je z mnogimi skladatelji, med njimi naj omenimo nekatere: Luciano Berio, Pierre Boulez, Peter Eötvös, Gérard Grisey, Philippe Hurel, Michael Jarrell, Mauro Lanza, Philippe Leroux, Bruno Mantovani, Martin Matalon, Yann Maresz, Marc Monnet, Mathias Pintscher, Yann Robin, Alberto Posadas, Bernhard Lang.

Od leta 1998 dela in sodeluje z Intercontemporaine Ensemble pod vodstvom Pierra Bouleza, Jonathana Notta, Davida Robertsona, Petra Eötvösa, Suzanne Mälkki, Petra Rundela, Pierrea-Andréa Valadeja, Pascala Rophéja, Mathiasa Pintscherja in Bruna Mantovanija. Igra v Filharmoničnem orkestru francoskega radia in v Nacionalnem orkestru pariške opere.

Je tudi skladatelj in dirigent. Za saksofon je napisal solo skladbe kot so: Sillage za sopranski saksofon, Pulse in Éclats d’échos za altovski saksofon, Mirages za sopranski saksofon in klavir, Nuée Ardente za altovski saksofon in klavir, po naročilu mednarodnega tekmovanja Adolphe Sax v Dinantu, L’éveil de la toupie in koncerta: Reflets za altovski in Arches za sopranski saksofon in orkester, Rhizome za altovski saksofon in godala ter več jazzovskih duetov in kvartetov.

Skozi srečanja z glasbeniki, kot so: Pierrick Pedron, Christophe Monniot, Jean-Charles Richard se aktivno ukvarja z jazz improvizacijo ali improvizacijo sodobne glasbe. Je ustanovitelj kvarteta Fireworks.

Njegova diskografija obsega zgoščenke Troisième Round, Boulez / Berio, Crossover, French Style  in Fireworks.

Je umetniški vodja Edicij Billaudot. Vincent David predava in vodi mojstrske tečaje po vsem svetu. Je prepoznaven kot profesor, ki prenaša svoje izkušnje ter strast do glasbe. Od septembra 2019 poučuje na Kraljevem konservatoriju v Bruslju, kot velik glasbenik v svojem razredu spodbuja umetniško radovednost.