Iskanje


Andreas Schablas

Andreas Schablas je svojo glasbeno pot začel v glasbeni šoli Johanesa Brahmsa v rodnem mestu Mürzzuschlag. Kasneje je študiral v Gradcu in na Dunaju pri profesorjih Kurtu Daghoferju, Petru Schmidlu, Geraldu Pachingerju in predvsem Johannu Hindlerju.

Več let je bil član Mozarteum Orkestra Salzburg. Leta 2008 se je kot namestnik soloklarinetista pridružil orkestru Narodnega gledališča München (Bayerische Staatsoper München), kjer od leta 2010 deluje kot soloklarinetist.

Kot komorni glasbenik in solist se poleg standardnega repertoarja posveča predvsem delom 20. in 21. stoletja. Andreas Schablas je bil več let član Avstrijekega ansambla za novo glasbo (Österreichisches Ensemble für Neue Musik – OENM), skladatelj Friedrich Cerha pa mu je posvetil 8 bagatel, Fantazijo in Koncert za klarinet, aktualna (21. 10. 2019) pa je praizvedba njegovega dela Trio za klarinet, violončelo in pozavno.

Oktobra 2019 je Andreas Schablas prevzel profesuro na Mozarteumu, poleg tega pa vodi mojstrske tečaje v okviru Mednarodne poletne akademije Salzburg in Hiše Marteau (Haus Marteau).