Iskanje


Sanja Romić

Sanja Romić je solo oboistka beograjske filharmonije in docentka na Akademiji umetnosti v Novem Sadu. Zelo je iskana kot solistka, komorna in orkestrska glasbenica ter predavateljica.

Poleti 2019 se je na povabilo maestra Zubina Mehte, kot prva solo oboistka, pridružila Izraelski filharmoniji na maestrovi poslovilni turneji po Južni Ameriki in Evropi.

Študirala je na Akademiji Liszt Ferenc v Budimpešti pri profesorjih Petru Pongratzu in Gaborju Dienesu ter bila dobitnica štipendije fundacije Soros. Študij je nadaljevala na Univerzi Mozarteum v Salzburgu pri profesorju Stefanu Schilliju. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajev priznanih oboistov. Pred selitvijo v Beograd je bila solo oboistka Orkestra SNG Ljubljana. Sodelovala je s svetovnimi dirigenti, kot so: Zubin Mehta, Michail Jurowski, Christian Mandeal, Gabriel Feltz, Howard Griffiths, Daniel Raiskin, na turnejah po ZDA, Evropi, Aziji, Severni in Južni Ameriki.

Leta 2017 sta  z irsko pianistko Fionnuala Moynihan pri založbi Hedone v Londonu in Metropolis Music v Srbiji izdali zgoščenko Melodije narodov. V okviru projekta No Borders Orchestra je posnela zgoščenko za Deutsche Grammophon. Kot komorna glasbenica nastopa v različnih zasedbah, kot so: Pihalni kvintet »Ventus« Salzburg, The Construction site Contemporary, Komorni ansambel iz Novega Sada in v duu oboa-harfa.

S ciljem promocije oboe na Balkanu je Sanja leta 2018 v Srbiji spodbudila prvi »Oboa fest«. Vseskozi odkriva nove skladbe za oboo in sodeluje s skladatelji, ki so ji svoje skladbe tudi posvetili: Nimrod Borenstein (Velika Britanija), Airat Ichmouratov (Rusija / Kanada), Miloš Raičkovič (ZDA / SRB), Svetozar Saša Kovačević (SRB).

Na Akademiji za umetnost v Novem Sadu Sanja Romič kot docentka vodi orkestrski študij pihalnih instrumentov. Je mentorica “Filhademije”, Akademije za orkestre Beograjske filharmonije in festivala Al Bustan v Bejrutu, v Libanonu. Vodi mojstrske tečaje oboe na Madžarskem, v Libanonu, na Hrvaškem, Irskem, v Srbiji, Črni gori in Bosni. Je članica različnih žirij na mednarodnih tekmovanjih za pihala.

Kot vsestranska umetnica veliko sodeluje pri izboljšanju težavnosti igranja in preventivi ter zdravstveni oskrbi glasbenikov. Razvila je svoj lastni koncept poučevanja igranja z enostavnostjo, katerega osrednja točka so miselna, telesna in psihološka priprava.

Od leta 2019 Sanja sodeluje z dubajsko modno oblikovalko Jeleno Bin Drai, katere obleke nosi na svojih koncertih.

www.sanjaromic.com