Iskanje


Milan Nikolić

Milan Nikolić, rojen leta 1986 v Novem Sadu, je v rojstnem mestu končal srednjo glasbeno šolo Isidor Bajić ter nato študij nadaljeval na Akademiji Umetnosti v Novem Sadu pod mentorstvom prof.  Žarka Perišića ter na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Božidarja Tumpeja. Po končanem študiju v Ljubljani, se je vpisal na magistrski študij na Institut Oberschützen der Kunstuniversität Graz, pod mentorstvo Davida Seidla. Udeleževal se je izobraževanj priznanih evropskih fagotistov kot so Knut Soenstevold, Tomaž Františ, Milan Turkovič in Valeri Popov. Trenutno je zaposlen v orkestru SNG Opera in balet Ljubljana ter poučuje ure fagota na osnovni glasbeni šoli Vrhnika.

Med šudijem je za solistične dosežke l. 2007 prejel Prešernovo nagrado ter istega leta prvo nagrado in Zlato Plaketo (TEMSIG) na republiškem tekmovanu Republike Slovenije. Leta 2006 je na republiškem tekmovanju s kvintetom Akademije za glasbo Ljubljana osvojil Zlato Plaketo (TEMSIG) ter leta 2008 Prešernovo nagrado za koncerte s pihalnim kvintetom v ciklu Glasbene mladine Slovenije.

Poleg sodelovanja s slovenskimi orkestri, kot sta Simfonični orkester RTV Slovenija in orkester Slovenske vojske, s katerima redno nastopa, sodeluje tudi s tujimi orkestri in sicer orkestrom Camerata Salzburg, Radijskim Simfoničnim orkestrom Dunaj (RSO Wien – ORF), Orkestrom Baden teatra in orkestrom Vojvođanski simfoniki. Je tudi član kvinteta Ariart in menarodnega orkestra No boraders orchestra.