Iskanje


Johanna Dömötör

Johanna Dömötör, rojena madžarskim staršem, je svoje prve glasbene lekcije prejela pri sedmih letih in bila kasneje sprejeta na Konservatorij za glasbo  Bele Bartoka v Budimpešti v razred izjemno nadarjenih.

S šestnajstimi leti je debitirala v Kölnski filharmoniji in prejela štipendijo Deutsche Stiftung Musikleben.

Študirala je pri prof. Jeanu Claudu Gérardu v Stuttgartu in pri prof. Andreu Liebernechtu v Hanovru. V letih od 2009 do 2011 je bila študentka razreda prof. Davide Formisana v Stuttgartu.

Johanna Dömötör je zmagovalka mednarodnih tekmovanj in prejemnica raznih štipendij. V 2005 je prejela Evropsko nagrado za kulturo sklada Kulturstitung Pro Europa in leta 2007 štipendijo Gundlach-Prize, eno najbolj cenjenih glasbenih štipendij v Nemčiji. 2009 je bila finalistka in zmagovalka 3. mednarodnega tekmovanja za flavtiste v Timisoari in dobitnica posebne nagrade za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Za tri leta je imela priložnost postati prejemnica podpore fundacije za komorno glasbo Villa Musica, ki jo je nagradila z Anton-Braun pikolo flavto, sklad Lutz_E.-Adolf fundacija pa ji je pomagala pri nakupu flavte Muramatsu s 14K zlato glavo.

Kot solistka je nastopila z Novo Japonsko filharmonijo, Komornim orkestrom iz Stuttgarta, Festivalnim orkestrom iz Budimpešet in Filharmoničnim orkestrom iz Helsinkov.

Kot gostja Johanna Dömötör nastopa z renomiranimi orkestri, kot so: Simfonični orkester Bavarskega radia, WDR Simfonični orkester, Gürzenich orkester iz Strasbourga, SWR Simfonični orkester iz Freiburga in s Filharmoničnim orkestrom milanske Scale. V svoji karieri je imela priložnost delati z dirigenti kot so: Zubin Mehta, Daniel Gatti, Esa-Pekka Salonen, Danile Harding, Kurt Masur, Lorin Maazel in Daniel Barenboim. Od 2010 do 2012 je bila prva flavtistka simfoničnega orkestra iz Basla.

Kot komorna glasbenica se posveča glasbi iz zgodnjega obdobja in sodobnim delom. Nastopa na renomiranih festivalih, kot so: Menuhin  festival v Gstaadu, Zermatt – Festival, Schleswig Holstein glasbeni festival kakor tudi Global-Interplay Festival v Bejiijngu, Šanghaju in New Yorku.