Iskanje


Lidija Stanković

Lidija Stanković je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo, v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Študij magisterija je končala na Fakulteti za glasbene umetnosti v Beogradu, v razredu prof. Arba Valdme.

Med študijem klavirja je prejela vrsto pomembnih nagrad in priznanj: dvanajst prvih nagrad na republiških in državnih tekmovanjih, je prvonagrajenka mednarodnih tekmovanj v Senigalliji, Stresi (Italija) in na Zemonu (Slovenija), dvakratna prejemnica oktobrske nagrade mesta Beograd, prejemnica študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo v Ljubljani, nagrade Emil Hajek in nagrade fonda Olge Mihailović za najbolj talentirano študentko FMU.

Lidija Stanković je pričela bogato koncertno kariero že kot zelo mlada osnovnošolka. Nastopila je s slovensko, zagrebško in beograjsko filharmonijo, s Simfoničnim orkestrom RTV Ljubljana, Dubrovačkim festivalskim orkestrom, Orkestrom RTV Bruselj, Novosadskim komornim orkestrom, Godalnim orkestrom Dušan Skovran, z Godalci svetega Djordja in komornim orkestrom Žebeljan. Koncertirala je po vseh večjih mestih bivše Jugoslavije in gostovala kot solistka ter komorna glasbenica po vseh evropskih državah. Je redna gostja festivalov, kot so: Bemus, Nimus, Tribina kompozitora, Nomus. Kot komorna glasbenica je sodelovala z uglednimi umetniki, kot so: Vesna Stanković, Aleksander Madžar, Aneta Ilić …

Deluje kot redna profesorica klavirja na FMU v Beogradu. Leta 2017 je v znak priznanja za izredne pedagoške rezultate in prispevek k razvoju FMU in Univerze za umetnost v Beogradu prejela veliko plaketo te ustanove.