Iskanje


Hinko Haas

HINKO HAAS sodi po mnenju strokovne kritike med vodilne slovenske pianiste srednje generacije.

Klavir je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Dubravki Tomšič Srebotnjak in v njenem razredu končal tudi podiplomski študij. Izpopolnjeval se je pri Rudolfu Kehrerju v Weimarju, Claudeu Copensu v Bruxellesu ter kot štipendist švicarske vlade pri Carlu Engelu v Bernu.

Prejel je Prešernovo nagrado Akademije za glasbo, Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani ter Nagrado Julija Betteta Društva glasbenih umetnikov Slovenije leta 2004 za umetniške dosežke in vsestranski prispevek k slovenski glasbeni kulturi.

Kot solist in član številnih komornih zasedb je sodeloval s priznanimi umetniki in ansambli (Les percusions de Strasbourg, Taipei Chamber Orchestra, sopranistka Ana Pusar Jerič, violinist Igor Ozim, violončelist Wolfgang Panhofer, klavirski duo z Acijem Bertoncljem, Ljubljanski klavirski trio, Trio Syringa, trio Pro musica nova itd.), koncertiral v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Norveški, Italiji, Franciji, Švici, Belgiji, Rusiji, ZDA, na Tajvanu, Hrvaški, Srbiji, Makedoniji, Bosni in Hercegovini in Črni gori ter nastopal z domačimi in tujimi orkestri in dirigenti, večkrat je bil gost Ljubljanskega mednarodnega poletnega festivala, festivalov Ohridsko poletje in Skopska jesen, z dvema koncertoma pa se je predstavil tudi na Svetovnih glasbenih dnevih 2003.

Hinko Haas snema za radijske in televizijske hiše v Sloveniji in v tujini, njegovi posnetki so izšli na 21 zgoščenkah in kasetah pri založbah RTV Slovenija, Helidon in Edizione pizzicato.

Njegov repertoar obsega solistična in koncertantna dela vseh stilnih obdobij, zanj pišejo sodobni slovenski skladatelji, veliko pa se posveča tudi komorni literaturi.

Hinko Haas je redni profesor na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.