Iskanje


Mojstrski tečaji

Festival EMONA ponuja seminarje eminentnih gostujočih profesorjev za učence, dijake in študente v obliki individualnih ur. Udeležencem priporočamo nastop s klavirsko spremljavo.

17.11.2015: kljunasta flavta

20.-21.11.2015: flavta, oboa, klarinet, saksofon

Cena za eno lekcijo: 45,00 EUR.

 

Predavatelji:

Lars Mlekusch, saksofon

LARS MLEKUSCH se je rodil leta 1978 v Švici. Uveljavil se je kot eden izmed vodilnih klasičnih saksofonistov s poudarkom na sodobni glasbi. Koncertiral je v prestižnih dvoranah in na festivalih po vsej Evropi, kot tudi v Novi Zelandiji, ZDA, na Tajskem, Tajvanu in Japonskem. Je član dunajskega ansambla ‘‘Phace Contemporary Music‘‘ in redni sodelavec ansambla Klangforum Wien. Njegove izvedbe so prenašale mnoge ugledne radijske hiše. Kot specialist za sodobno glasbo je Lars Mlekusch  krstno izvedel tako dela za solo saksofon, kot tudi kompozicije, napisane za enega izmed njegovih ansamblov. Od leta 2009 je umetniški vodja in dirigent saksofonskega orkestra ‘’Vienna Saxophonic Orchestra’’, ki je zelo hitro pridobil mednarodno veljavo.

Od leta 2005 je Lars Mlekusch profesor za saksofon in komorno glasbo na Konservatoriju na Dunaju, med letoma 2004 in 2007 pa je je poučeval saksofon na Univerzi za glasbo v Baslu. Poleg tega je vodil tudi mojstrske tečaje na univerzah po vsem svetu (Amsterdam, Utrecht, Basel, Lucerne, Bruselj, Milan, Rim, Ljubljana, Madrid, Sevilla, Boulogne- Billancourt (Pariz), Palma de Mallorca, Bangkok in drugje). Leta 2011 je bil kot žirant povabljen na Mednarodno tekmovanje saksofonistov v Novi Gorici in na 3. Mednarodno tekmovanje Jean-Marie Londeix v Bangkoku. S strani Clauda Delangla pa je bil kot predavatelj povabljen na največji seminar za saksofon na svetu, Université Européenne de saxophone v Gapu (Francija).

Lars Mlekusch je diplomiral na Univerzi za glasbo Basel v razredu prof. Marcusa Weissa, in na Northwestern University v Chicagu pod mentorstvom prof. Frederick L. Hemkeja. Izpopolnjeval se je tudi pri prof. Claudu Delanglu in prof. Arno Bornkampu. S strani Emilia Pomarica pa je prejel tudi lekcije dirigiranja, kar mu je je odprlo nova glasbena obzorja.

 

Silvia Careddu, flavta

Silvia Careddu, zmagovalka in prejemnica nagrade po izboru občinstva na 56. mednarodnem tekmovanju v Ženevi, je bila rojena leta 1977 v Cagliariju (Italija).

Njeno glasbeno pot so močno zaznamovali Aurèle Nicolet, Emmanuel Pahud, Riccardo Ghiani in Florence Souchard.

Zadnjih deset let je igrala kot prva flavtistka pri Konzerthausorchester Berlin, od leta 2011 pa tudi pri komornem orkestru Kammerakademie Potsdam. Pred kratkim je bila imenovana za prvo flavtistko dunajskih simfonikov. Kot prva flavtistka sodeluje z različnimi orkestri, kot so Bayerisch Rundfunk Orchester, Sinfonieorchester Koln-WDR, Budapest Festival Orchestra, Mahler Chamber Orchestra, Bamberger Symphoniker, Chamber Orchestra of Europe, Orchestre de la Suisse Romande, Orchestra Sinfonica A. Toscanini, Münchner Kammerorchester, Philharmonia Orchestra, Orchestre de Paris …

Zelo je predana tudi pedagoškemu delu, predava na Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin in kot gostujoča profesorica na Conservatorio Superior de Musica de Badajoz v Španiji. Vodi mojstrske tečaje za flavto, komorno igro in orkestrsko igro.

Silvia je redno vabljena v komisije velikih mednarodnih tekmovanj, kot so Mednarodno glasbeno tekmovanje Ženeva, Nicolet Competition, Premio Abbado … Kot solistka in članica komornih skupin igra na festivalih, kot so Schleswig Holstein, Festival des Arcs, Bürgenstock Momente, Festival de Pollença, Festival de l' Emperi, Riva del Garda, Hitzacker Festival, Flautissimo, Fukuoka Flute Japan Convention, NFA flavtistično srečanje v ZDA, AFE flavtistično srečanje v Španiji, Festival de Colmar, Festival de Bellerive, Festival d' Entrecasteaux.

 

Paolo Beltramini, klarinet

Paolo Beltramini, solo klarinetist pri Orchestra della Svizzera italiana (Lugano, Švica), je leta 1996 kot do sedaj edini italijanski klarinetist zmagal na tekmovanju Prague Spring International Clarinet Competition. V duetu s pianistom Robertom Arosiom je zmagal tudi na mednarodnih tekmovanjih za komorno glasbo v Parizu in Trapaniju.

Pri osemnajstih letih je prejel diplomo z najvišjo oceno na Conservatorio G. Verdi v Milanu. Študij je nadaljeval pri T. Friedliju in W. Boeykensu na Scuola si Alto Perfezionamento v Saluzzu ter pri G. Garbarinu na Accademia Chigiana v Sieni, kjer je prejel diplomo s posebno pohvalo in štipendijo Siae.

Paolo je bil kot koncertant in predavatelj vabljen v najbolj prestižne dvorane in glasbene institucije v Evropi, ZDA, Aziji, Afriki in Južni Ameriki. Kot solist je nastopal z orkestri Orchestra della Svizzera italiana, Orchestra da Camera di Mantova, Camerata St. Petersburg, Kurpfazisches Kammerorchester Mannheim, RTV Slovenija, Prague Symphony Chamber Orchestra, Orchestra G. Cantelli, Osnabrucker Symphonieorchester, Virtuosi di Aquilea and Piccola Sinfonica di Milano … Sodeloval je tudi s priznanimi glasbeniki, kot so M. Argerich, A. Lonquich, A. Lucchesini, E. Dindo, M. Bourge, G. Carmignola, B. Giuranna, Quintetto Bibiena, Quartetto di Fiesole, Stamitz Quartet, Quartetto Prometeo.

Kot solo klarinetist je igral v orkestrih Royal Concertgebouw Orchestra, Filarmonica della Scala, Orchestra Nazionale della RAI, Orchestra di Santa Cecilia, Mahler Chamber Orchestra, Orchestra da Camera di Mantova, Orchestra da Camera italiana,in sicer pod taktirko priznanih dirigentov, kot so B. Haitink, G. Pretre, N. Jaervi, G. Sinopoli, M. Wung Chung, M. Janssons, A. Lombard, W. Delman, E. Inbal, S. Accardo, D. Gatti, C. Abbado …

Paolo je redni član komisij na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter kot predavatelj sodeluje na mednarodnih mojstrskih tečajih v Italiji, ZDA, Franciji, Švici, Sloveniji in na Portugalskem. Njegova diskografija zajema izdaje pri založbah Chandos, Ricordi, EMI, Fonit Cetra, Stradivarius, Rainbow, AS Disc.

Predava na Hochschule für Musik Luzern.

 

Clara Dent-Bogányi, oboa

Clara Dent-Bogányi, rojena v Berlinu, je začela s študijem oboe pri Arthurju Jensnu na Mozarteumu v Salzburgu, diplomirala je na Hochschule für Musik München pod mentorstvom Güntherja Passina.

Je nagrajenka tekmovanja ARD München, Mednarodnega tekmovanja Ženeva in drugih.

Kot solistka je nastopila z orkestri BR München, Berlin Radio Symphony Orchestra in Camerata Academica Salzburg, številni koncerti so bili tudi posneti za izdajo CD-jev ali predvajanje na radiu.

Od Leta 1999 je prva oboistka berlinskega orkestra Radio Symphony Orchestra.

Leta 2007 je sprejela povabilo Kenta Nagana in igrala eno sezono kot prva oboistka v bavarski operi.

Od leta 2005 tudi poučuje, najprej na Richard Strauss Konservatorium München, potem na Leopold Mozart Institut Augsburg, od leta 2009 pa je profesorica na Hochschule für Musik Nürnberg. Predava tudi na mojstrskih tečajih v Evropi in Aziji ter je članica komisij na priznanih državnih in mednarodnih tekmovanjih.

Kot komorna glasbenica igra na festivalih po celi Evropi.

 

Katharina Lugmayr, kljunasta flavta

Katharina Lugmayr (1972) je študirala kljunasto flavto pri profesorju Hans Maria Kneihstu na Akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju ter pri profesorju Matthias Weilenmannu na Visoki šoli za glasbo v Zürichu, kjer je prejela Diplomo z najvišjo oceno in častmi. Je dobitnica mnogih prvih nagrad na tekmovanjih nemškega združenja  “Jugend musiziert” in nagrade “Honorable Mention” mednarodnega tekmovanja Concours Musica Antiqua v Bruggeu leta 1990. Med drugim je nastopila kot solistka z Dunajskim komornim orkestrom, Orkestrom Mozarteum pod vodstvom Fransa Brüggena, s Salzburškim Festivalnim orkestrom (Salzburger Festspiele), z Radijskim Simfoničnim orkestrom z Dunaja (RSO Wien), Orkestrom dunajske akademije in z ansamblom Cantus Coelln. Snemala je za radio in televizijo in je članica ansambla Voces Spontane, ki se ekskluzivno ukvarja s svobodno improvizacijo.Izvedla je projekte s teatrom Theaterforum Zürich. Je članica mednarodnih komisij in vodi seminarje. Poučuje na Akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju.