Iskanje


Delavnice

Enodnevna delavnica za učence glasbenih šol vključuje eno individualno lekcijo, lekcijo komorne igre, zaključni koncert udeležencev, brezplačen obisk koncertov v okviru Festivala EMONA in kosilo v prostorih Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Delavnice bodo izvedene pod vodstvom uveljavljenih pedagogov glasbenih šol iz Slovenije.

Vabljeni tudi že formirani komorni sestavi, ki delujejo v okviru glasbenih šol.

Delavnica traja en dan, predvidoma od 9.00 do 18.00 ure.

21.11.2015: kljunasta flavta

22.11.2015: flavta, oboa, klarinet, saksofon

Cena delavnice znaša 45,00 EUR.

Cena delavnice za udeležence tekmovanja znaša 30,00 EUR.

 

Predavatelji:

 

Rok Volk, saksofon

Rok Volk, spec. prof., mag. art., je diplomiral z odliko (Summa cum Laude) na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je tudi končal podiplomski študij specializacije v razredu red. prof. Matjaža Drevenška. Za svoje dosežke je prejel študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Med študijem se je dve leti izpopolnjeval v Parizu (prof. Jean Yves Fourmeau in Philippe Portejoie, kjer je z odliko diplomiral – Premier Prix). Prav tako je z odliko zaključil magistrski študij saksofona na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju v razredu red. prof. Ota Vrhovnika. Je nagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj. Sodeloval je s Slovensko filharmonijo, RTV Slovenija, SNG Maribor, Sommerfilharmonie Leoben (AUT), Festivalom Lent, na Dubrovniškem festivalu, Šibeniškem festivalu, z Zagrebškim kvartetom saksofonov, orkestrom saksofonov konservatorijev v Parizu in Versaju, z Imago Sloveniae, Glasbeno mladino Ljubljansko, Glasbeno mladino Slovenije. Kot komorni glasbenik deluje v orkestru saksofonov Sequoia S.O.S., kvaretu saksofonov Konus in salonskem orkestru saksofonov Ota Vrhovnika. Sodeluje v strokovnih žirijah na mednarodnih in državnih tekmovanjih ter v poletnih šolah in je profesor saksofona v Glasbeni šoli Gornja Radgona.

 

 

Maja Lisac Barroso, saksofon

Slovensko/Švicarska saksofonistka je študij klasičnega saksofona vpisala na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju in ga nato nadaljevala pri Marcusu Weissu, specialistu za sodobno glasbo na glasbeni akademiji v Baslu. Na koncertih se je predstavila v številnih državah Evrope in vodila masterklase v Baslu, Lucernu, Novi Gorici, Vrhniki in na Australasian Saxophon Congress v Sydneyu. Maja koncertira v solo in duo zasedbah, z live elektroniko in v ansamblih za sodobno glasbo. Je član kvarteta saksofonov  ZURE, tango skupine SAXISM z bandoneonistom Marcelom Nisinmanom (nekdanji proteže Astorja Piazzolle) in ansambla Nucleus. Njena specialiteta je ustvarjanje kvalitetnih glasbenih priredb za različne zasedbe s saksofonom (na primer celotni cikel A. Dvorakovih Slovanskih plesov za sekstet saksofonov, Čajkovskij Serenada itn.). Njene priredbe izvajajo tudi svetovno priznani saksofonisti kot so Claude Delangle in Daniel Gauthier. Maja je nagrajenka in štipendistka fondacije Friedl Wald, kantona Baselland in koncerna Novartis. Glasbena akademija v Baslu jo je kot absolventko izbrala za podiplomski študij v Parizu, kjer se je izpopolnjevala predvsem na področju proste improvizacije. V Sloveniji se je umetnica prvič predstavila leta 2008 v sklopu cikla „Predihano“ v Cankarjevem domu. Od leta 2010-2013 je kot asistentka Marcusa Weissa poučevala na Visoki šoli za glasbo v Baslu. Trenutno poučuje na srednji glasbeni šoli v Solothurnu in klasični saksofon na Baselski univerzi za jazz, »Jazzcampus ».

 

Alenka Goršič Ernst, flavta

Alenka Goršič Ernst je soloflavtistka simfoničnega orkestra Mariborske opere. Diplomirala je na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu prof. Borisa Čampe, kot študentka pa je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Izpopolnjevala se je pri prof. Mihaelu Koflerju v Nemčiji in končala podiplomski študij pri prof. Fedji Ruplu. Igra v različnih komornih orkestrih in ansamblih kot so Salzburški komorni orkester, Mariborski pihalni kvintet, Camerata Velanensis in poučuje flavto na Srednji in nižji glasbeni šoli v Velenju.

 

 

 

 

 

Valerija Kamplet, flavta

Flavtistka Valerija Kamplet je končala Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani v razredu prof. Helene Poles. Študij je uspešno zaključila v razredu prof. Mateja Zupana na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Poučuje flavto in komorno igro na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru in na Glasbeni in baletni šoli Antona Martina Slomška v Mariboru.

Vzgojila je vrsto odličnih mladih flavtistov, ki so prejeli veliko število nagrad in posebnih  priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih tako solistično kot tudi komorno. Njeni učenci  se s samostojnimi flavtističnimi recitali in nastopi predstavljajo širom po Sloveniji in snemajo za radio in televizijo.

Njena učenka v Mariboru je tudi odlična slovenska mlada flavtistka Dorotea Senica, ki nadaljuje študij na Univerzi Mozarteum v Salzburgu.

Bila je članica v komisijah na regijskih in mednarodnih tekmovanjih ter sestavljalka propozicij za državno tekmovanje TEMSIG. Prav tako je ocenjevalka pri zunanjem ocenjevanju maturitetnih nastopov za flavto. Sodelovala je v  komisiji za prenovo učnih načrtov za umetniško gimnazijo pri predmetu flavta.

Vodi otroški pevski zbor v župniji ”Marija Mati Cerkve” v Mariboru.

Leta 2010 je prejela za pomembne uspehe na vzgojnoizobraževalnem področju listino »dr. Roman Klasinc«.

 

Robert Pirc, klarinet

Diplomiral na Akademiji za Glasbo v Ljubljani v razredu profesorja Slavka Goričarja. Po diplomi se je specializiral še za bas klarinet, pri prof. Paolu De Gaspariju. Bil je član kvarteta klarinetov ClariFour, s katerim so nekaj let zelo uspešno koncertirali. Sicer pa se zelo intenzivno ukvarja s pedagoškim delom na Glasbeni šoli Krško, njegovi učenci pa na tekmovanjih dosegajo visoke nagrade. Je član Pihalnega orkestra Krško in Slovenskega orkestra klarinetov.

 

 

 

 

 

Borut Vatovec, klarinet

Borut Vatovec je po končanem glasbenem šolanju v Kopru nadaljeval študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral v razredu profesorja Jožeta Kotarja.

V času študija  je kot solist  ter v različnih komornih zasedbah prejel številne nagrade na republiških in tedanjih zveznih tekmovanjih  (Dubrovnik, Beograd, Herceg Novi).

Posnel je več arhivskih posnetkov za RTV Slovenija in italijanski RAI. Kot solist in v različnih zasedbah je nastopil v Sloveniji in tujini (Hrvaška, Italija, Avstrija, Velika Britanija, Norveška  in Nizozemska). Kot komorni glasbenik sodeluje v  duu s kitaristko Tanjo Brecelj Vatovec, kvartetu klarinetov Alpe Adria Consort, ki deluje v okviru glasbenega društva Serenade Ensemble. Je član Slovenskega orkestra klarinetov. Od leta 2006 do 2010 je vodil mednarodno poletno šolo za klarinet v Pulju (Hrvaška). Med leti 1997 in 2003 je bil član Orkestra slovenske policije, sedaj pa poučuje klarinet na Glasbeni šoli Koper ter Gimnaziji Koper.

 

Melina Todorovska, oboa

Melina Todorovska je začela svoje glasbeno izobraževanje v rojstnem Skopju s sedmimi leti. Maturirala je na dveh oddelkih: klavir in oboa (prof. V.Atanasov). Študij oboe je nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani (prof. B. Rogelja), kjer je z odliko diplomirala leta 1993.

Po diplomi se je štiri leta izpopolnjevala v Parizu (prof. A. Denis). Kot najbolje uvrščena med študenti oboe in angleškega roga je prejela zlato medaljo in prvo nagrado (Premier Prix). Je dobitnica Prešernove nagrade Univerze v Ljubljani za izvedbo Koncerta za oboo in orkester Bohuslava Martinuja leta 1990 v Ljubljani.

Prejela je vrsto najvišjih priznanj in uvrstitev na tekmovanjih solističnega in komornega razreda.

Kot solistka in komorna glasbenica je igrala v pomembnih domačih in tujih kulturnih središčih (Francija, Italija, Nemčija, Jugoslavija, Hrvaška), na poletnih festivalih v Ljubljani, Skopju in na Ohridu.

Svojo visoko poustvarjalno raven je dokazala z izvedbo orkestrskih solov ter s solističnimi nastopi z Makedonsko in Slovensko Filharmonijo na abonmajskih koncertih, kot tudi v komornih skupinah (Zürich String Trio, Godalni kvartet Slovenske filharmonije, itn.). Realizirala je več audio in video posnetkov za slovensko, italijansko, hrvaško in makedonsko radiotelevizijo.

Veliko novih skladb za angleški rog je nastalo kot rezultat umetniškega sodelovanja Todorovske s slovenskimi skladatelji (Ramovš, Petrič, Krivokapič, Avsec, Pirš, itn.).

Od leta 1992 je M. Todorovska redno zaposlena v orkestru Slovenske Filharmonije kot solistka na angleškem rogu in oboi.

 

Breda Hartman, oboa

Breda Hartman je leta 1989 diplomirala pri prof. Božu Rogelji na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Na številnih državnih tekmovanjih je osvojila več prvih nagrad, za izvedbo Haydnovega Koncerta za oboo in orkester pa je leta 1987 prejela univerzitetno Prešernovo nagrado. Med letoma 1986 in 1991 je bila prva oboistka v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, nato solistka oboistka opernega orkestra SNG v Ljubljani, od leta 2000 pa je profesorica oboe na Glasbeni šoli Koper in na Umetniški gimnaziji Koper. Nekaj njenih dijakinj uspešno nadaljuje študij oboe na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot solistka in članica različnih komornih skupin (Novi ljubljanski pihalni trio, Pihalni kvintet Festivala Ljubljana…) je nastopala doma in v tujini.

 

Mateja Bajt, kljunasta flavta

Mateja Bajt je študirala kljunasto flavto na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju pri prof. Hansu Marii Kneihsu na koncertni in pedagoški smeri. Leta 1994 je diplomirala iz glasbene pedagogike ter 1997 z odliko zaključila magistrski študij na koncertni smeri iz kljunaste flavte. Za izjemen uspeh je prejela nagrado avstrijskega Ministrstva za znanost. Leta 1998 je na Dunaju zaključila še izredni študij s poudarkom na komorni in sodobni glasbi.

Kot solistka, članica in vodja različnih ansamblov koncertira v Sloveniji in drugod po Evropi. Sodeluje z uglednimi slovenskimi in tujimi glasbeniki. Leta 2003 je izdala svojo prvo portretno CD-ploščo z naslovom 'Podoba ljubezni' z glasbo francoskega baroka, ki je bila sprejeta s toplo kritiko v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. 

Po končanem študiju se je posvečala vzgoji najmlajših glasbenikov na kljunasti flavti na različnih glasbenih šolah: v Radovljici, Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani in na Jesenicah. Vzbudila in spodbudila je zanimanje za ta inštrument ter željo po nadaljevanju šolanja na srednji in visoki stopnji.
Izdelala je učni načrt za kljunasto flavto za program umetniške gimnazije in akademske stopnje. Sedaj poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Vodi tudi poletne šole ter seminarje za učitelje in učence kljunaste flavte.

 

Andreja Pernuš, kljunasta flavta

Andreja Pernuš je na Akademiji za glasbo v Ljubljani, diplomirala  z odliko (Summa cum laude) leta 2010 pri prof. Darji Koter, smer glasbena pedagogika. Izobraževanje kljunaste flavte je uspešno končala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani pri prof. Mateji Bajt. Svoje znanje je izpopolnjevala na številnih seminarjih (prof. H. M. Kneihs, prof. H. M. Linde) in poletnih šolah. 

Na Glasbeni šoli Tržič se od leta 1995 intenzivno ukvarja s poučevanjem kljunaste flavte in komorne igre. Njene učenke uspešno nastopajo tako solistično kot tudi komorno, kar med drugim dokazuje tudi letošnja zlata plaketa in druga nagrada kvarteta kljunastih flavt na državnem tekmovanju TEMSIG (1. b kategorija – komorne skupine s pihali).